Pettääkö mies naista useammin pikkujouluissa? Seksologi vastaa

Pikkujoulusesonki on täällä taas! Puolison lähettäminen iltarientoihin työporukan mukana saattaa herättää epäilyksiä, mutta kannattaako asiasta olla huolissaan?

Pikkujoulusesonki on urbaanilegendan mukaan se juhla, jonka riennoissa uskollisinkin saattaa hairahtua. Perinteisesti on ehkä ajateltu, että miesten biologiaan pettäminen on ikään kuin valmiiksi kirjoitettua. Väestöliiton seksologi, tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo kuitenkin, ettei usko siihen, että toinen sukupuoli pettäisi toista enemmän.

– Miehet raportoivat tai kertovat sivusuhteistaan naisia enemmän, muttei se ole matemaattisesti tai tilastollisesti uskottavaa. Naiset tapaavat vain useammin salaamaan asian.

Miksi puoliso pettää ja voiko sitä estää?

Jos luottamus puolison uskollisuuteen on heikolla tolalla, ei pikkujoulukausi varmasti rauhoita mieltä. Tutkimusprofessori rauhoittelee huolestuneita kertomalla, että pitkä parisuhde on yleensä kohtuullisen turvallinen pettämisen kannalta. Tutkimusten mukaan kaksi kolmesta pitkässä, yli 10 vuotta kestäneessä parisuhteessa elävästä suomalaisesta ei ole koskaan pettänyt kumppaniaan.

– Todennäköisyys sille, että aina uskollisena pysytellyt puoliso juuri näissä pikkujouluissa pettäisi, on itse asiassa häviävän pieni. Jos puoliso ei ole koskaan aikaisemmin ollut uskoton, niin miksi ihmeessä hän sortuisi nytkään, Kontula pohtii.

Uskollisuuden ytimessä on parisuhteen onnellisuus, mutta riskit ovat silti olemassa. Hetken houkutus voi viedä mennessään, oli parisuhde millainen tahansa.

– Pettämisen todennäköisyys lisääntyy, jos parisuhde ei ole kovin onnellinen. On ehkä vähän myöhäistä yrittää muuttaa suhde onnelliseksi edellisenä iltana, Kontula miettii.

Suhtautuminen pettämiseen nykyään nihkeämpää

Myös sosiaalinen painostus voi pitää puolison uskollisena. Kontulan tutkimuksista ilmenee, että suomalaisten asenteet ovat muuttuneet vähemmän suvaitsevaisiksi petollisia puolisoita kohtaan.

1970-luvulla noin kolmannes miehistä ja naisista hyväksyi puolison tilapäisen syrjähypyn. Vuonna 2007 samaa mieltä oli miehistä enää reilu kymmenes ja naisista vain noin 7 prosenttia. Luvut on poimittu Osmo Kontulan suomalaista seksiä käsittelevästä kirjasta Halu & Intohimo (Otava 2008).

– 1970-luvulla seksuaalisen vapautumisen aalto oli voimakkaimmillaan, mutta myös perinteisemmissä piireissä eroaminen ei ennen murrosta ollut mahdollista. Ehkä siksi pettämiset pikkujouluissa ja muualla on annettu anteeksi – vaikka hammasta purren, Kontula sanoo.(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Ashley Madionin tiedote

Lue myös:

    Uusimmat