Petrin isä oli Turun sairaalan "kauhujen osastolla" – isä kuiskasi usein: "Ne uhkaavat ampua mua"

2:12

Petrin isä oli puoli vuotta hoidossa Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla. Puolen vuoden aikana isä oli todella huonossa kunnossa. Hän oli myös puhunut uhkailusta.

Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian suljetusta osastosta käynnistettiin eilen rikostutkinta väärinkäytösepäilyjen vuoksi.

Petrin isä oli osastolla hoidossa puoli vuotta. Kun isää kävi katsomassa, hän kuiskasi useamman kerran, että hänet oli uhattu ampua.

– Hän laittoi sormen suulle ja kuiskasi: ”He uhkaavat ampua mua”, Petri muistelee Radio Novalle antamassaan haastattelussa. 

Turun Sanomat uutisoi eilen, että Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla on paljastunut henkilökunnan vakavia väärinkäytöksiä. Potilaita on lehden mukaan lääkitty tiedottomaksi, nöyryytetty ja pahoinpidelty.

Petri tunnustaa, että hänen isänsä tapauksessa on vaikeaa sanoa, onko kyse ollut hoitohenkilökunnan väärinkäytöksestä vai isän sairaudesta. Omaiset uskoivatkin ennen, että puheet johtuivat sairaudesta.

– Ajattelimme, että höpö höpö.

Kirjoituksen julkaisun jälkeen Petri alkoi epäillä, että ehkä isän puheet olivatkin totta.

– Isä oli kyllä välillä todella huonossa kunnossa.

"Vanha rouva istui kylmällä lattialla"

Paljastuneet väärinkäytökset saivat Petrin pohtimaan myös osaston tiukkaa kuvauskieltoa. Kun Petri yritti ottaa isästään tabletilla kuvan, hoitohenkilökunta tuli heti väliin.

– Hoitaja tuli välittömästi hieman aggressiivisesti kimppuun, että täällä ei oteta mitään kuvia, Petri sanoo.

– Ymmärrän, ettei muista potilaista saa ottaa kuvia, mutta vasta jutun jälkeen tuli mieleen, että siellä oli esimerkiksi sellainen vanha rouva, joka istui kylmällä lattialla ja keikutti itseänsä. Ehkä kuvaa ei saanut ottaa, koska siitä olisi näkynyt, ettei häntä ollut siirretty nojatuoliin tai sohvalle istumaan.

Petrin isän tarinalla on onnellinen loppu. Hän on tällä hetkellä eri hoitopaikassa ja Petri kertoo hänen voivan paremmin.

– Nyt hän muistaa selvästi paremmin kaikkien vierailijoiden nimet, Petri iloitsee.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti eilen kirjanneensa rikosilmoituksen Turun kaupunginsairaalan psykiatrisesta suljetusta osastosta julkisuuteen nousseiden seikkojen ja omien selvitystensä seurauksena.

Laaditussa ilmoituksessa rikosnimikkeenä ovat pahoinpitely, virkavelvollisuuden rikkominen ja vapaudenriisto.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja