Petra kohtasi lohduttoman näyn Helsingissä: Koulukiusattu 9-vuotias seisoi tiellä ja aikoi heittäytyä auton alle – "Rakas pieni, sinulla on nyt hätä"

Miten puuttua kiusaamiseen? 9:31

Petra Tunturi todisti viikonloppuna, kuinka raju kiusaaminen voi viedä pienenkin lapsen itsetuhoisuuden partaalle. Hän toivoo, että ihmiset pysähtyvät ja puuttuvat, jos huomaavat toisen hädän.

Miten puuttua kiusaamiseen? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Petra Tunturi oli sunnuntai-iltapäivällä matkalla kuntosalille miehensä kanssa Helsingissä, kun he huomasivat tiellä pienen, lohduttoman näköisen pojan.

– Joku siinä pojan ilmeessä ja olemuksessa sai sydämeni sykähtymään, ja sanoin miehelleni, että nyt jarruta ja pysähdy, nyt ei ole kaikki hyvin, Petra kertoo MTV Lifestylelle.

Suojatien keskellä, liikennemerkkien välissä seisoi 9-vuotias poika lohduttomasti itkien. Kun Petra yritti kysellä, mikä oli hätänä, lapsen itku vain yltyi ja lopulta kaikki paha olo ryöpsähti ulos.

Taustalla vakavaa kiusaamista

Poika itki ja kertoi kiusaamisesta, kuinka kaverit lupailevat ja pettävät lupauksensa, syrjivät, valehtelivat ja hylkäsivät. 9-vuotias poika sanoi Petralle, ettei millään ollut enää mitään merkitystä ja kuinka hän haluaa pois ja aikoo heittäytyä auton alle.

– Se oli sydäntä raastavaa, hän on saman ikäinen kuin oma tyttäreni, hän voisi olla tyttäreni luokkakaveri. Se ajatus siitä, että oma lapsi olisi tuossa tilanteessa, Petra kertoo liikuttuneena.

– Yritin ensisijaisesti saada pojan pois tieltä, mutta hän ei suostunut hievahtamaankaan. Yritin kysellä häneltä, että mistä hän on tullut, asuuko lähellä, minkä nimisiä hänen isänsä ja äitinsä ovat, Petra selittää.

"Rakas pieni, sinulla on nyt hätä"

Lähes hysteerinen lapsi puristi kädessään puhelinta, josta oli kuitenkin akku loppu eikä koti ollut aivan lähellä. Petran ja tämän miehen yrityksistä huolimatta puhelinpalveluista ei löytynyt vanhempien numeroa.

– Siinä vaiheessa sanoin miehelleni, että nyt tilanne on se, että käyn soittamassa hätäkeskukseen. Mieheni jäi pojan kanssa, ja siirryin itse sivummalle soittamaan. Hätäkeskuksessa asia otettiin asiantuntevasti vastaan. Ei mennyt kauaakaan, kun vaihteesta sanottiin, että poliisipartio tulee parin minuutin kuluttua.

Poika hätääntyi poliisien saapumisesta, ja sanoi, ettei tapauksesta saisi kertoa kenellekään, koska siitä tulisi kauhea haloo.

– Sanoin hänelle, että rakas pieni, sinulla on nyt hätä. Nyt me ollaan ne aikuiset, jotka yrittävät tehdä parhaansa ja auttaa sinua, Petra kertoo.

"Siinä tuli aika kädetön, neuvoton olo"

Myös poliisit suhtautuivat tilanteeseen Petran mukaan asiantuntevasti ja lähestyivät ja jutustelivat pojan kanssa rauhallisesti. Petra ja hänen miehensä saivat kiitokset, ja jatkoivat matkaansa.

Petra kertoo, että on joutunut joskus ammattinsa puolesta kohtaamaan samankaltaisia tapauksia paperilla ja lasten ja nuorten pahoinvointi on hänellä hyvin tiedossa. Silti sen näkeminen ja kuuleminen omin silmin ja korvin sai sydämen särkymään.

– Ihmisenä ja vanhempana siinä tuli aika kädetön, neuvoton olo sillä hetkellä. Toivon, että tämä poika ja hänen perheensä saavat kaiken tarvitsemansa tuen, ja toivottavasti hän ei ajaudu enää koskaan näin epätoivoiseen tilanteeseen, Petra sanoo.

"On niin helppo ummistaa silmät hankalilta asioilta"

Petra jakoi tarinan myös Facebookiin, jossa se on kerännyt jo tuhansia reaktioita ja runsaasti huolestuneita kommentteja.

Hänen mukaansa julkaisun tarkoituksenakin oli tavallaan herätellä ihmisiä siihen, kuinka paljon pahoinvointia lasten ja nuorten keskuudessa on.

– Mielestäni lasten ja nuorten pahoinvointia ei oteta tarpeeksi vakavasti tarpeeksi ajoissa. On niin helppo ummistaa silmät hankalilta asioilta, oli ne mitä tahansa.

– En tiedä, kuinka kauan tämä poikakaan on siinä seisonut, emme olleet ensimmäinen tai viimeinen auto, joka siitä ajoi ohi. Ihmisillä on mielestäni pikkasen liian kiire ja liian vähän aikaa antaa toisilleen, Petra sanoo.

– Onneksi pysähdyimme.

Petra kehottaakin kaikkia muitakin pysähtymään, jos huomaa tai arvelee toisella olevan hädän – oli kyseessä sitten iso tai pieni, vanha tai nuori.

– Se ei maksa yhtään mitään, että menee kysymään, onko toisella kaikki hyvin. Sitä saisi tehdä enemmän. Se olisi minun toiveeni, Petra tiivistää.

Helsingin poliisi vahvistaa MTV:lle kuvaukseen sopivan tehtävän viime sunnuntailta.

Lue myös:

    Uusimmat