Peter Franzénista elokuvaohjaaja

Näyttelijä Peter Franzén aloittaa elokuvaohjaajana, kertoo illan 45 minuuttia -ohjelma. Franzenin ensimmäinen ohjaustyö on hänen omaan kirjaansa Tumman veden päällä perustuva tarina. Franzen on tehnyt itse myös elokuvakäsikirjoituksen.

Franzenin rikkoo muutenkin rajojaan: ensin hän palasi alkuperäisimpään, teatterinäyttelemiseen noustuaan viime viikonlopulla New Yorkissa lavalle ensimmäistä kertaa vuosiin. Uran alkuaikojen jälkeen Franzén on keskittynyt elokuvanäyttelemiseen; rooleja on kertynyt yli 40 elokuvassa ja 15 televisiosarjassa.

- Elävän yleisön edessä työn tekeminen on kuitenkin aina kiinnostunut, sanoo Teatterikoulusta 1995 valmistunut Franzén.

Nyt Franzén syventää ja laajentaa osaamistaan. Viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani Tumman veden päällä saa jatkoa, Franzén kertoo, että käsikirjoitus on hahmottumassa. Tarina on tavallaan jatkoa lapsen rakkauden kaipuun teemaan, mutta omaelämänkerrallista trilogiaa hän ei ole tekemässä, vaikka ideatasolla oleva kolmas kirja voisi kertoa taiteilijan työstä, siitähän kustantaja Tammi alun alkaen pyysi Franzénia kirjoittamaan.

- En ole vielä niin pitkällä, kuittaa Franzén ja kertoo, että on juuri saanut valmiiksi ensimmäisen elokuvakäsikirjoituksen kirjastaan.

- Siitä tehdään varmaan vielä monta versiota, mutta jossakin vaiheessa se pistetään kiinni ja aletaan toteuttaa.

"Aluevaltaus tuntuu vain luontevalta"

Kesällä 40 vuotta täyttävä Franzén kokee olevansa kypsä ohjaamaan itse käsikirjoittamansa elokuvan. Sen lisäksi hän itse myös näyttelee roolin omassa tarinassa. Siis varsinainen Peter Franzén -elokuva.

- Tuntuu vain luonnolliselta ohjata, sanoo Franzén New Yorkissa, - onhan se työ tullut tutuksi, enkä minä ole koskaan pelännyt ottaa uusia haasteita ja katsoa mihin ne vievät.

Franzén näyttelee myös omassa elokuvassaan.

- Onhan mulla siinä yksi rooli, hän sanoo vaatimattomaan tyyliinsä New Yorkin tilapäisasunnossaan.

Vierailu kokeilevan teatteri La MaMan näyttämöllä on tarjonnut Franzénille mahdollisuuden keskittyä kirjoittamiseen, koska Martin Truun roolin harjoittelu ei ole vienyt kaikkea aikaa.

- Täällä kammiossa on ollut hyvä paneutua antamatta minkään häiritä.

Puoliso Irina Björklund, rouva kuten Franzén häntä arvostavasti kutsuu, on kotona Los Angelesissa parinkunnan 3,5-vuotiaan Diego-pojan kanssa.

- Rouva tulee katsomaan Puhdistuksen, pojalle sitä ei tietysti voi näyttää, on se sen verran rujo.

"Rakkauden osoittaminen tärkeintä"

Franzén joutuu nyt elämään poikkeuksellisesti vastoin periaatteitaan, erossa perheestään.

- On tietysti jatkuva ikävä, hän sanoo.

Omassa taitelijan työssään kirjailijana, näyttelijänä ja pian ohjaajana Peter Franzén kertoo haluavansa välittää tärkeimpänä oppinaan toisen huomioonottamisen ja rakkauden osoittamisen tärkeyttä.

- Pienikin huomionosoitus saattaa vieraallekin ihmiselle on arvaamattoman tärkeä. Voisimme yrittää tehdä pieniä tekoja, tervehtiä toisiamme, katsoa silmiin ja kuunnella, sanoo rauhallinen Franzén.

Katso Merja Sundströmin juttu:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja