Mainos

Pesukarhukoira on yksi Suomen harvinaisimmista roduista: ”Mutta eihän se näytä siltä ollenkaan!”

Kun Taavi lähtee kävelylle, on varsin epätodennäköistä, että vastaan tulee toista samanlaista. Taavi kuuluu Suomessa vielä hyvin harvinaiseen pesukarhukoirien rotuun; rekisteröityjä pentueita on vasta kaksi kappaletta.

Pesukarhukoiran kanssa liikkuessa ei tule pulaa puheenaiheista. Kuusivuotiaan Taavin emäntä, mäntyharjulainen Sanna Kumpulainen kertoo, että Taavin olemus johdattaa jutun vääjäämättä rotuasioihin.

– Oikeastaan kukaan ei tunnista rotua Suomessa. Ensikommentti Taavista on usein se, että ”eihän se ole yhtään pesukarhun näköinen.” Vastaan yleensä, että eipä hirvikoirakaan paljon hirveä muistuta, Kumpulainen naurahtaa.

Ei pesukarhu, vaan sen jahtaaja

Kumpulainen selvittää, että pesukarhukoiran nimi tulee sen käyttötarkoituksesta. Yhdysvalloista lähtöisin oleva koira on jalostettu erityisesti pesukarhun metsästykseen.

Saatuaan hajun saaliista se jäljestää sen, ajaa puuhun ja pitää puussa haukullaan, kunnes metsästäjä ehtii paikalle. Rotua on käytetty USA:ssa myös muun muassa villisian ja puuman metsästyksessä.

Kumpulaisen mies jahtaa Taavin kanssa jäniksiä. Taaville itselleen mieluista riistaa ovat myös oravat.

– Ilmeisesti taustalla on jokin alkuperäinen vaisto siitä, että saalis pitää ajaa puuhun, Kumpulainen uumoilee.

Taavi tuli Kumpulaisen perheeseen pari vuotta sitten aikuisena koirana Lappeenrannasta. Syntyjään se on Unkarista. Harvinainen rotu valikoitui tarkan harkinnan tuloksena.

– Mies halusi meille metsästyskoiraa. Pystykorvaa en itse halunnut sen haukkumisen takia, eikä ajokoira napannut niin paljon ulkonäkönsä puolesta. Lopulta löysimme kasvattajan, joka etsi Taaville juuri sattumoisin uutta kotia. Niin se tuli meille.

Ulkona metsästäjä, sisällä sohvaperuna

Luonteeltaan Taavi on Kumpulaisen mukaan avoin, rauhallinen ja ystävällinen. Rotumääritelmän mukaan pesukarhukoira myös tulee toimeen kaikkien koirien ja myös lasten kanssa.

– Taavi on sisällä ihan sohvaperuna. Meillä on kaksi pientä lasta ja he saavat vaikka kiivetä sen päälle, eikä se siitä häiriinny. Kun lapset menevät sen viereen nukkumaan, Taavi on tyytyväinen siitä, että joku tuli seuraksi.

Pesukarhukoirilla ei ole Kumpulaisen mukaan myöskään perinnöllisiä sairauksia.

– Se on perusterve metsästyslinjainen koira. Ainoastaan korviin voi tulla hiivaa, mutta Taavilla ei ole ollut sitäkään.

Kumpulaiset ovat niin ihastuneita Taaviin, että perheeseen on tulossa keväällä pesukarhukoiran pentu.

Ruoka maittaa Taaville Kumpulaisen mielestä vähän liiankin hyvin: kaikki käy. Erityisherkkua ovat kuivatut ankan- tai kananfileet.

– Niistä se menee ihan höperöksi, Kumpulainen tietää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.