Perussuomalaisten puoluesihteeri: Edellytyksiä yhteistyön jatkamiselle PS-nuorten kanssa ei ole

Perussuomalaisten nuorisojärjestö hylkäsi Halla-ahon vaatiman sääntömuutoksen – nuorisojäseniltä ei vaadita puoluekirjaa 0:54

Perussuomalaisten nuorisojärjestö ei taipunut emopuolueen tahtoon Tampereella pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa, kertovat muun muassa Yle ja Ilta-Sanomat. Kokous äänesti sääntömuutoksen kumoon äänin 56–45.

Muutoksen hyväksyminen olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä.

Perussuomalaiset on uhannut katkaista yhteistyön nuorisojärjestön kanssa, ellei sääntömuutosta hyväksytä. Muutosesitys oli, että nuorisojärjestön äänivaltainen jäsenyys rajattaisiin vain emopuolueen jäsenille. Se olisi tiukentanut puolueen otetta nuorisojärjestöstä.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos kertoi STT:lle tuoreeltaan päätöksen jälkeen, että äänestys merkitsee sitä, että yhteistyön edellytyksiä nuorisojärjestön kanssa ei ole. Hänen mukaansa vielä ei ole päätöksiä siitä, miten välit katkaistaan. Etemisestä keskustellaan seuraavaksi puoluejohdon kesken.

Suunnitelma on, että perussuomalaiset perustavat uuden nuorisojärjestön.

– Kyllä se on tärkeää, että puolueella on omaakin nuorisotoimintaa, Grönroos sanoi.

Hän myönsi, että äänestystulos tuli hänelle yllätyksenä.

– Kyllä tuo hieman ehkä yllättää. Luulisi, että kokousväki olisi ymmärtänyt tilanteen paremmin.

Fasistipuheesta puhkesi kiistaa

Sääntöuudistuksen yhtenä seurauksena järjestön alaikäisten jäsenten oikeudet olisivat kaventuneet, koska alaikäiset eivät voi olla puolueen jäseniä.

Nuorisojärjestön toiminta nousi alkuviikosta tapetille entisen varapuheenjohtajan Toni Jalosen viime viikonloppuna esittämien fasistikommenttien takia.

Tallinnassa pidetyssä tapahtumassa Jalonen esitti kannanoton, jonka mukaan hän on etnonationalisti ja fasisti. Hän sanoi maanantaina STT:lle, ettei aio perääntyä lausunnostaan. Jalonen sanoi identifioituvansa fasistiksi "siinä mielessä, miten sen itse kokee".

Jalonen jätti alkuviikosta tehtävänsä nuorisojärjestön toisena varapuheenjohtajana. Hänen vanavedessään puolueesta erosi myös järjestön kolmas varapuheenjohtaja Tomer Souranto.

Lue myös:

    Uusimmat