Perussuomalaisten Jani Mäkelä selittää rajua sanavalintaansa: "Se oli retorinen ilmaisu"

Olisiko polttoaineen loppuminen OK? SDP:n Matias Mäkynen vastaa 0:58
Olisiko OK, jos polttoaine loppuisi? SDP:n Matias Mäkynen vastaa

Lakkouhkaukset osoittavat perussuomalaisten Jani Mäkelän mielestä sen, etteivät ammattiliitot halua oikeasti neuvotella. Keskustan Jouni Ovaska vaatii hallitusta varmistamaan, että polttoainetta riittää.

Työntekijäjärjestö SAK:n useat isot jäsenliitot aloittavat ensi maanantaina järeät, jopa kaksiviikkoiset poliittiset lakot.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä muistuttaa pääministeri Petteri Orpon ja ammattiliittojen tapaavan tänä perjantaina keskustellakseen uudesta työmarkkinamallista.

– Lakkouhkaus ennen keskustelua osoittaa, etteivät liitot oikeasti edes halua neuvotella, Mäkelä sanoo MTV Uutisille.

Viestipalvelu X:ssä Mäkelä totesi, että lait säädetään "huligaaneista välittämättä". 

MTV Uutiset kysyi Mäkelältä, millä perusteella ammattiyhdistysliikkeen toimijat ovat huligaaneja.

– Se oli semmoinen ehkä retorinen ilmaisu kuvaamaan sitä asenneilmapiiriä, että käydään kapinoimaan maan eduskuntaa ja hallitusta vastaan poliittisilla lakoilla, jotka eivät kohdistu työsopimusehtoihin vaan lainsäädäntöön.

Ovaska: Polttoaineen saatavuus varmistettava

Öljynjalostusyhtiö Nesteen mukaan polttoaine loppuu lakkojen aikana todennäköisesti kokonaan sekä sen huoltoasemilta että Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Myös Teollisuuliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen piti eilen melko varmana, että lakon aikana syntyy tilanteita joissa tavallinen kuluttaja ei saa polttoainetta.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, oppositioedustaja Jouni Ovaska (kesk.) vaatii hallitukselta toimia, jotta kansalaiset ja yritykset eivät jää ilman polttoainetta.

– Koko asiahan on hallituksen ja Hakaniemen välillä. Ennen kaikkea hallitukselta odotetaan, että se varmistaa meidän polttoainejakelun ja että yritykset pärjäävät myös näiden lakkojen aikana. 

Kovin konkreettisia keinoja Ovaska ei osaa nimetä. Hallituksen ministerien pitää Ovaskan mukaan ainakin käydä keskustelu polttoaineen saatavuudesta Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.

Lisäksi Ovaska haluaisi selvitettävän, voisiko hallitus lykätä ammattiliittojen poliittisia lakkoja siinä missä tavallisten työsopimusriitojenkin lakkoja.

Lue myös:

    Uusimmat