Suomalaiset kuluttajat pitävät perunaa turvallisena, ekologisena ja eettisenä elintarvikkeena, jonka uskotaan säilyvän ruokakulttuurissamme jatkossakin. Perunaa käytetään sen terveellisyyden, hyvän maun, edullisuuden ja muuntuvuuden takia.
Kauppa ohjaa valintoja liiaksi
Tutkimuksen mukaan kuluttajat katsovat perunan kuuluvan suomalaiseen ruokakulttuuriin tulevaisuudessakin, kunhan perunan kunto ja muut kuluttajien tärkeiksi kokemat ominaisuudet säilyvät. Kuluttajien mielestä kaupan valikoimat ohjaavat liiaksi valintoja. - Tarjolle toivotaan ennen kaikkea hyvää yleisperunaa sekä pakattuna että irtomyynnissä. Kuluttajat haluaisivat itse valita multaperunan tai pestyn ja turvetetun perunan välillä, kertoo tutkija Katja Järvelä Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
Kauppojen myös toivotaan käsittelevän perunaa hellävaraisemmin ja säilyttävän ja panevan sen esille asianmukaisesti. Haastetta heitetään myös suurtalouksien suuntaan, sillä joukkoruokailun ikuisuusongelmasta, "kumiperunoista", halutaan päästä eroon.Helppoa mutta hyvää perunaa
Järvelän mukaan kuluttajien kiireisen arjen ja hitaan perunan välillä on selkeä ristiriita, sillä arjen ruuanlaittoa helpottaviin perunavalmisteisiin suhtaudutaan yllättävän kielteisesti. - Kuluttajat katsovat, että kun nopeus ja helppous saadaan ujutettua perunaan perunavalmisteiden muodossa, samanaikaisesti menetetään ruokaperunan tärkeimmät ominaisuudet kuten hyvä maku, edullisuus ja terveellisyys, Järvelä kertoo. Järvelän mukaan kuluttajat toivovat sellaisia puolivalmisteita, jotka jättävät tilaa omalle mielikuvitukselle ja itse tekemisen ilolle. - Arkeen odotetaan nopeaa ja helppoa, mutta silti hyvänmakuista, edullista, terveellistä ja moneksi muuntuvaa perunaa. Juuri tähän perunan tuotekehityksessä tulisi kiinnittää erityistä huomiota, sanoo Järvelä.
Tiedot käyvät ilmi Kuluttajatutkimuskeskuksessa valmistuneesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin perunan käyttöä erityyppisissä kotitalouksissa sekä eri-ikäisten kuluttajien käsityksiä perunan laadusta. Tutkimus on osa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen koordinoimaa ruoka- ja siemenperunan taloustutkimusohjelmaa. Tutkimuksen aineisto kerättiin ryhmäkeskustelumenetelmällä. (Finfood)
Uusimmat
-
15:24
Venäläisiä kirjaharvinaisuuksia varastettu Euroopassa – näin pitkäkyntiset iskivät
-
15:21
Hallitus haluaa kieltää lumen kippaamisen mereen
-
15:15
Johanna Harlin jakoi hellyttävät otokset vauva-arkensa keskeltä
-
15:04
Thaihierojat myivät seksipalveluita Levillä – mainoksissa puhuttiin "uudesta ladystä"
-
14:57
Emil Ruusuvuori palasi tositoimiin – huonosti kävi
-
14:56
Porvoon kirvesmurhaaja haki vapautusta elinkautisesta – oikeus ei taipunut
-
14:55
Kemin sellutehtaan räjähdyksestä sadan miljoonan aukko tulokseen
-
14:53
Hallitus kiristää katujengirikosten rangaistuksia ja selvittää alle 15-vuotiaisiin kohdistuvia pakkokeinoja
-
14:36
Korona- ja influenssarokotuksen saa pian apteekista tai hammaslääkäriltä
-
14:35
Aseman lapset ry:n Heikki Turkka pitää hallituksen nuorisorikollisuustoimia hyvinä – sitten seuraa painava mutta
-
14:33
Toimittajien eettiset ohjeet uudistettiin – tämä kaikki muuttuu!
-
14:27
Asiantuntija Valko-Venäjän oudoista väitteistä: Lukashenka keksii tarinoita – näin vastaa Putin
-
14:22
Jukka Jalonen eri linjoilla kuin Rikard Grönborg – kannanotto törkytilanteeseen
-
14:21
Etelä-Norjan ilmatila jälleen avattu – tästä lentokaaos johtui
-
14:05
Sonja Aiello kertoo tuoreesta parisuhteestaan – näin rakkaus nyrkkeilijäkultaan syttyi
-
14:02
Pelkäätkö, että ääni pettää? Sara neuvoo helpot harjoitteet, jotka pelastavat esiintymistilanteessa
-
13:50
Kohutun Netflix-sarjan tähti vetoaa katsojiin: "Älkää spekuloiko"
-
13:32
Sadan vuoden vappuperinne katkeaa Helsingissä – opiskelijat järjestävät sen sijaan yllätyksen
-
13:31
Valko-Venäjä väittää: Liettuasta drone-isku Minskiin, Lukashenkalta erikoinen Nato-syytös
-
13:31
Christian Heljanko ehti jo nollata Pelicans-sankarin paraatipelastuksellaan – makea revanssi koitti pian: ”Yksi uran hienoimmista”
-
Lataa lisää