Personal trainerin tehovinkit laihdutukseen – kaksi liikuntakertaa viikossa riittää

Avain onnistuneeseen laihduttamiseen voi löytyä kolmen eri askeleen avulla, vinkkaa personal trainer Mikko Nummenmaa.

Ravitsemuksesta, liikunnasta ja painonhallinnasta löytyy valtavasti tietoa, mutta miten soveltaa tietoja käytännössä? Personal trainer Mikko Nummenmaa tietää, ettei tarjolla olevaa informaatiota ole helppo tuoda osaksi omaa arkea.

– Ihminen on aidosti tapojensa orja, oli kyse sitten hyvistä tai huonoista rutiineista. Kun vuosien saatossa on oppinut käyttäytymismalleja, niistä on vaikea päästä eroon. 

Nummenmaa valmensi muutama vuosi sitten Suurin pudottaja -ohjelman kilpailijoita. Ohjelmassa saatujen kokemuksien pohjalta hän listaa nyt onnistuneen painonpudotuksen kulmakiviä.

– Ensinnäkin on tärkeää asettaa itselleen positiivinen tavoite. Parhaillaan moni viettää tipatonta tammikuuta ja laskee päiviä siihen, kun saa taas juoda, ja suunnittelee juovansa sitten koko tammikuun edestä. Tällä tyylillä vain taistelet itsekurisi kanssa, ja se on taistelu, jonka häviät väistämättä. Tiukkaa linjaa jaksaa noudattaa vain hetken. Tällaisessa ajatusmallissa on kyse negatiivisesta tavoitteesta, Nummenmaa sanoo.

Esimerkiksi positiivisesta tavoitteesta Nummenmaa listaa Suurimman pudottajan kuvauksissa kuulemansa tavoitteen: halu jaksaa viettää aikaa perheen kanssa ja tehdä asioita työpäivän jälkeen on positiivinen tavoite, jota kohti on hyvä kulkea. 

Löydä hauskat liikuntamuodot

Toinen avain löytyy omista kiinnostuksenkohteista. Nummenmaa kehottaa miettimään, minkälaista liikuntaa juuri sinä haluat harrastaa. Kuntosali ja lenkkipolku eivät ole ainoita vaihtoehtoja. Jos ne eivät miellytä, kokeile jotain muuta.

Suurimmassa pudottajassa Nummenmaa vei valmennettavansa pelaamaan jalkapalloa ja sulkapalloa. Mukaan mahtui myös nyrkkeilyä, kiipeilyä ja melontaa.

– Määrittele itsellesi sellaisia toimenpiteitä, joita haluat tehdä, älä sellaisia, joita joudut vain pakon edessä noudattamaan.

Käytä kalenteria

Kolmas askel on tuoda toimenpiteet osaksi omaa arkea niin, että pystyt toteuttamaan niitä niin ravitsemuksen kuin liikunnankin osalta. Nummenmaa sanoo, ettei muutoksista kannata tehdä liian radikaaleja.

– Monesti riittää, että vähän karsii ja tuo samalla joitain komponentteja lisää ja lisäksi hakee säännöllisyyttä syömiseen.

– Kalenteriin kannattaa merkitä tilaa liikunnalle kaksi kertaa viikossa. Sillä pääsee hyvin alkuun, ja siitä ei lipsuta. Myös perheen yhteinen päivällisaika on hyvä laittaa kalenteriin. Kun huomaat, että onnistut yhdessä asiassa, tajuat, että voit onnistua toisessakin ja voit muuttaa lisää rutiineistasi parempaan suuntaan. Lopulta muutoksista tulee osa rutiinia, etkä tarvitse enää kalenteria. 

Mikko Nummenmaa puhui painonpudotuksesta Valion uutuustuotteen lanseeraustilaisuudeessa.

Kaipaatko treenivinkkejä? Katso vinkit videoilta:

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja