Perinteitä ja uusia makuelämyksiä pääsiäiseen

Tulevan pääsiäisen juhlapöydässä voi perinteikkäitä pääsiäismakuja yhdistää uudempiin makuelämyksiin. Aterian alkajaisiksi nautitaan uppomunien, kinkun, paahtoleivän ja bearneisekastikkeen maukasta yhdistelmää eli Benedictinen munia.

Mehevä lampaanpaisti saa seurakseen minttukastiketta ja hehkuvan keltaista sahramicouscousia. Lisäväriä aterialle antaa juhlava juuressalaatti.

Aterian makeaksi päätökseksi sopii perinteinen pääsiäisherkku mämmi, jonka voi vaihteeksi tarjota jäädykkeen muodossa. Iltapäiväkahvin kaveriksi valmistetaan vielä mehevä ananas-rahkatorttu.

Benedictinen munat

  • 4:lle
  • 4 munaa
  • 2 paksua viipaletta keittokinkkua
  • 1 rkl voita paistamiseen
  • 4 viipaletta paahtoleipää
  • 2 dl Bearneisekastiketta
  • 2 rkl madeiraa
  • Uppomunien keittoon:
  • 1 litra vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl väkiviinaetikkaa

Käytä uppomuniksi tuoreita munia, sillä ne hyytyvät nopeasti. Mittaa vesi, suola ja etikka kattilaan. Kun vesi kiehuu, riko muna kerrallaan lautaselle ja liu'uta varovasti veteen. Älä anna veden kiehua liian voimakkaasti! Muna hyytyy 3-4 minuutin kuluessa.

Nosta hyytyneet munat reikäkauhalla kylmään veteen. Vesi jäähdyttää munat nopeasti ja poistaa etikan maun. Munat voi lämmittää ennen tarjoilua uudelleen lämpimässä vedessä.

Paista neljään osaan leikatut kinkkuviipaleet voissa ja kostuta halutessasi madeiralla. Anna hautua hetki. Paahda leipäviipaleet ja lado jokaiselle viipaleelle ensin kinkkuviipale, sitten lämmitetty uppomuna ja lopuksi noin puoli desilitraa Bearneisekastiketta. Koristele kirvelin oksalla tai persiljalla.

Bearneisekastike

  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 4 murskattua valkopippuria
  • 1 rkl hienonnettua sipulia
  • 1 tl kuivattua rakuunaa tai 2 tl hienonnettua tuoretta rakuunaa
  • 4 munankeltuaista
  • 250 g sulatettua voita

Kiehauta vesi, etikka, mausteet sekä sipuli. Jäähdytä mausteliemi. Sekoita joukkoon keltuaiset. Vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi miedolla lämmöllä liedellä tai lämpimässä vesihauteessa. Lisää sulanut voi vähitellen seokseen. Käytä vain kirkas voi, älä voin heraa. Lopuksi siivilöi kastike.

(Resepti: keittiömestari Maija Silvennoinen)

Minttukastike

  • 4-6 annosta
  • 4 tuoretta mintun vartta tai 1 1/2 rkl kuivattuja mintunlehtiä
  • 1-2 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 1 dl kiehuvaa vettä

Revi lehdet noin neljästä tuoreesta mintunvarresta ja hienonna lehdet hyvin. Jos käytät kuivattuja mintunlehtiä, hienonna ne. Sekoita minttuhakkelukseen fariinisokeri ja viinietikka. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita.

Anna kastikkeen vetäytyä noin pari tuntia ennen tarjoilua. Minttukastike sopii erinomaisesti tarjottavaksi lammasruokien kanssa.

Punakaalilammas

  • 4 annosta
  • 400 g yrttimaustettua lampaanpaistia
  • 400 g punakaalia
  • 240 g salottisipuleita
  • 1,5 dl punaviiniä
  • 1/3 tl jauhettua valkopippuria
  • 1,5 tl yrttisuolaa
  • 3 tl sokeria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 l vettä

Pilko kokonainen paisti kuutioiksi. Voit ruskistaa kaikki lihat ja pakastaa osan seuraavaa käyttökertaa varten. Voit myös valmistaa kerralla suuremman määrän ruokaa.

Leikkaa punakaali ja lampaanliha suikaleiksi sekä kuori ja halkaise salottisipulit. Ruskista kevyesti punakaalia ja salottisipulia oliiviöljyssä ja lisää sitten punaviini. Anna hautua hetki. Siirrä kaalit ja sipulit syrjään.

Ruskista sitten lihat kauniin ruskeiksi. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Anna hautua noin tunti, kunnes lihat ovat jo selvästi pehmenneet. Lisää sitten kaali-sipuliseos. Lisää vettä niin, että lihat ja kaalit peittyvät. Mausta seos.

Jatka hauduttamista vielä noin puoli tuntia. Varo ylikypsentämästä kaalia, sillä silloin se menettää kauniin punaisen värinsä. Tarkista vielä lopuksi maku.

  • (Ohjeen tekijät:Riitta Leino ja Miia Rauhamäki
  • Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia)

Sahramicouscous

  • 4-5 annosta
  • 5 dl couscousryynejä
  • 1/2 g sahramia
  • 5 dl kuumaa lampaan keittolientä tai kasvislientä
  • 2 rkl voita tai öljyä

Hienonna sahrami kattilaan. Lisää liha- tai kasvisliemi ja voi tai öljy. Kaada joukkoon kuivat ryynit ja sekoita. Pane kansi kattilan päälle ja annan ryynien vetäytyä noin 5 minuuttia. Nosta kansi.

Jos ryynit näyttävät kuivilta, lisää hieman lientä tai kuumaa vettä. Jos nestettä on liikaa, kaada ylimääräinen pois. Möyhennä ryynejä vähän haarukalla. Tarjoa välittömästi lampaan kera.

Juhlava juuressalaatti

  • 6 dl vettä
  • ½ - 1 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • ½ - 1 tl sitruunapippuria
  • 3-4 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • pala juuriselleriä
  • 1 pieni purjo
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl hillosipuleita
  • 1 dl pieniä punaisia paprikakuutioita
  • Hyytelöliemi:
  • kasvisten keitinliemi
  • 8 liivatelehteä
  • 1-2 rkl sitruunamehua suolaa, sitruunapippuria
  • Kastike:
  • 2 dl ranskan kermaa
  • 1 tl yrttistä pippuriseosta
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 rkl sitruunamehua

Raasta porkkanat, palsternakkaja selleri esim. monitoimikoneen karkeammalla terällä. Leikkaa purjo viipaleiksi ja valkosipulin kynnet hienoksi silpuksi.

Keitä kasviksia suolalla, sokerilla ja sitruunapippurilla maustetussa vedessä noin 5 minuuttia. Nostele kasvikset esim. rengasvuokaan. Jätä keitinliemi kattilaan.

Kaada vuokaan myös hillosipulit ja paprikakuutiot. Sekoita haarukalla, että aineet tulevat tasaisesti vuokaan. Liuota liotetut liivatelehdet kuuman kasvisliemen joukkoon. Tarkista liemen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kaada liemi vuokaan kasvisten päälle ja anna hyytyä kylmässä muutamia tunteja tai seuraavaan päivään. Kumoa salaatti tarjoiluvadille kastamalla vuoka hetkeksi kuumaan veteen.

Sekoita ranskan kerman joukkoon kaikki muut aineet. Tarjoa salaatin kanssa.

(Ruokaohje: Kaarina Roininen)

Luomumämmijäädyke

rasia luomumämmiä 1 litra vanilijakermajäätelöä

Anna jäätelön pehmetä hetki huoneenlämmössä. Tyhjennä mämmirove sekoituskulhoon ja vatkaa mämmiä sähkövatkaimella kuohkeaksi. Lisää puolisulanut jäätelö vähin erin mämmin joukkoon jatkuvasti vatkaten. Siirrä mämmi-jäätelöseos kakku- tai jäädykevuokaan, peitä foliolla ja pakasta noin 1 vrk. Ennen tarjoilua: pidä jäädykeastian reunoja hetki kuumassa vedessä, niin jäädyke on helpompi kumota tarjoiluastialle. Koristele kermavaahdolla ja tarjoile jälkiruokana esim. marjahillon kanssa.

Ananas-rahkatorttu

  • Pohja:
  • 100 g margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniliinisokeria
  • 1 rkl vettä
  • Täyte:
  • 2 dl ananaspaloja
  • 2 dl maitorahkaa
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 2-3 rkl sokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita kananmuna joukkoon hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniliinisokeri keskenään ja sekoita taikinaan. Lisää vesi.

Levitä taikina voidellun, matalareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Aseta valutetut ananaspalat pohjan päälle.

Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja levitä seos ananasten päälle. Paista torttu 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Pääsiäistorttu

  • Pohja:
  • 100 g margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Täyte:
  • 1 tlk (850 g) säilykeaprikooseja tai persikoita
  • n. 100 g viinirypäleitä
  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 500 g maitorahkaa
  • 1 dl ranskakermaa tai smetanaa
  • 1 dl vaniljajogurttia
  • Pinnalle:
  • ananaskirsikoita, mangoa, persikkaa tms. hedelmiä
  • Tarjoiluun:
  • omena-, aprikoosi, persikka- tai mangososetta

Valmista ensin murotaikina. Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää muna ja jatka vatkaamista hetki. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita vain nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Vuoraa irtoreunavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat margariinilla. Painele taikina vuoan pohjalle ja n. 5 cm reunoille. Laita vuoka jääkaappiin viilenemään.

Valmista täyte. Laita säilykehedelmät valumaan lävikköön. Pese viinirypäleet ja halkaise ne. Poista mahdolliset siemenet. Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon maitorahka, ranskankerma ja jogurtti.

Ota kakkuvuoka jääkaapista ja pistele haarukalla pohjaan reikiä. Levitä hedelmät pohjalle. Voit lohkoa persikanpuolikkaat neljään osaan. Kaada rahkamassa hedelmien päälle vuokaan ja laita 175 asteiseen uuniin alimmalle ritilätasolle noin tunniksi. Nosta vuoka uunista ja anna jäähtyä täysin.

Levitä pinnalle halutessasi erilasia hedelmiä paloiteltuna ja tarjoa tortun seurana raikasta hedelmäsosetta. Lastenruokatölkeistä saat näppärästi vähäsokerista sosetta.

Lue myös:

    Uusimmat