Mainos

Pentti Siimes sai näyttämötaiteen valtionpalkinnon

Näyttelijä Pentti Siimes on saanut näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Siimes on yksi teatterielämämme tunnetuimmista ja suosituimmista näyttelijöistä. Hänen valovoimainen uransa ulottuu Kansallisteatterin näyttämöltä elokuvaan ja televisioon. Pentti Siimes palkitaan sekä ansiokkaasta taiteellisesta työstä että pitkäaikaisesta, samoin ansiokkaasta taiteellisesta toiminnasta. Kulttuuriministeri Suvi Lindén luovutti palkinnon Siimekselle tänään Helsingissä valtioneuvoston juhlahuoneistossa järjestetyssä tilaisuudessa. Tunnustus on 75 000 markkaa.

Parhaillaan Siimes esiintyy Helsingin kaupunginteatterin näytelmässä Vaa`an kielellä. Kansallisteatterin Omapohjassa saa 10. marraskuuta ensi-iltansa Tennessee Williamsin Kahden hengen näytelmä, jossa palkittu näyttelijä nähdään myös pääosassa. Siimeksen yli 40-vuotiseen uraan sisältyy hienosti esitettyjä, siinä määrin erilaisia näytelmiä ja rooleja, ettei häntä saa sovitetuksi mihinkään tiettyyn tyylifakkiin, mainitsee palkinnon myöntävä valtion näyttämötaidetoimikunta. Siimes valmistui Teatterikoulusta vuonna 1953. Häntä pyydettiin heti Kansallisteatteriin, jonka palveluksessa näyttelijä teki mittavan elämäntyönsä. Eläkkeelle Pentti Siimes jäi vuonna 1992.

Sadan roolin näyttelijä

Kansallisteatterin historia on 1950-luvulta saakka paljolti Pentti Siimeksen näyttelijäntyön historiaa. Noin sadasta roolista näyttämötaidetoimikunta nostaa esiin mm. Tiitus Tulitukan nimiroolin Johann Nestroyn näytelmässä, Alpo Jokisen osan Veijo Meren Sotamies Jokisen vihkilomassa ja Tolarin roolin Teuvo Pakkalan näytelmässä Tukkijoella.

Vaikuttavia olivat myös nimirooli Paul Green-Kurt Weilin näytelmässä Johnny Johnson eli tavallisen miehen tarina, nimirooli August Strindbergin Erik XIV:ssa ja Willy Loman Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolemassa. Unohtumaton on hänen Stalininsa David Pownallin näytelmässä Mestariluokka, Georgensa Edward Albeen näytelmässä Kuka pelkää Virginia Woolfia ja Arganinsa Moliéren Luulosairaassa.

Eläkkeelle jääminen ei katkaissut Siimeksen näyttelijäntyötä. Sen jälkeen hän on tehnyt mm. koskettavan hienon Kuningas Learin Teatteri Jurkassa.

Ura elokuvassa ja televisiossa

Teatterityönsä lisäksi Siimes on näytellyt Suomen kansan sydämiin lukuisissa elokuva -ja televisiorooleissaan, sanoo näyttämötaidetoimikunta. Se palauttaa mieliin 1960-luvun Siimes-shown ja Spedevision sekä 1970-luvun sketsisarjat Ollaan kuin kotonanne ja Parempi myöhään. Muistissa on myös parin vuoden takainen tv-sarja Tähtilampun alla. Myös Komisario Palmu -elokuvissa näyttelijällä oli näkyvä osa. Näyttelijäntyönsä lisäksi Siimes on ohjannut uransa aikana kymmenkunta näytelmää, joukossa mm. Maria Jotunin Tohvelisankarin rouva.

(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja