Pentti Arajärvi täyttää 70 vuotta: Näin presidentti Halosen puoliso suhtautuu valeavioliittopuheisiin – "Protokollaosasto huokaisi helpotuksesta"

Näin presidentti Halosen puoliso suhtautui valeavioliittopuheisiin –"Protokollaosasto huokaisi helpotuksesta" 1:18

Media riepotteli presidentiksi valittua Tarja Halosta ja Pentti Arajärveä heidän parisuhteensa tilasta vuosituhannen alussa. Presidenttipari ei avoliitostaan ja muista huhupuheista liiemmin stressannut, koska he olivat saaneet tuen tärkeimmältä taholta, kansalta.

– Jotain kertoo suomalaisesta yhteiskunnasta, että voitiin valita presidentiksi yksinhuoltaja, jolla on avopuoliso. Kansan keskuudessa se oli jo yleisesti hyväksyttyä, 70 vuotta lauantaina täyttävä Arajärvi kertoi merkkipäivähaastattelussaan MTV Uutisille.

Arajärvi ja Halonen ehtivät olla parisuhteessa 15 vuotta ennen Halosen presidenttikauden alkua. Presidentin protokollaan ja etenkin matkoihin ulkomailla liittyi kuitenkin niin paljon virallisia edustustilaisuuksia, että pari koki järkeväksi mennä lopulta naimisiin 26. elokuuta 2000, kun Halonen oli ollut presidenttinä puolisen vuotta.

– Kyllä kai ulkoministeriön protokollaosasto huokaisi helpotuksesta, kun mentiin naimisiin. Omalla tavallaan se oli hauskaa, miten media vahti sitä, että koska menemme vai menemmekö naimisiin.

Setan puheenjohtajuus herätti ilkeät huhut

Pahimmissa huhupuheissa koko liittoa pidettiin kulissina. Toimiminen Setan puheenjohtajana vuosina 1980–81 herätti ilkeitä huhuja myös Halosen seksuaalisesta suuntautumuksesta.

– Siinä oli kaikenlaisia valeavioliittoajatteluja, mutta kyllä me oikeasti ollaan avioliitossa, ja kummankin halusta, Arajärvi vakuuttaa.

Arajärven mukaan he eivät pitäneet suhteestaan nousseita keskusteluja ongelmallisina.

– Enemmän pyrittiin ehkä välttämään sitä. Ja kyllä me loppujen lopuksi kyettiin medialta salaa menemään naimisiin.

Vihkimisessä paikalla olivat parin lisäksi ainoastaan Halosen Anna-tytär sekä Arajärven poika edellisestä liitosta.

– Kyllä siinä vähän suunnittelua oli. Viimeisenä mahdollisena päivänä laitettiin julki kuulutukset. Elokuun lopulla kuitenkin tapahtuu, ei (media) ehdi vahtia kaikkea.

Istuva presidentti oli aiemmin mennyt naimisiin vuonna 1920, kun K. J. Ståhlberg ja Ester Hällström vihittiin.

Lue myös:

    Uusimmat