Mainos

Pensaat ja hermot riekaleina lumisateiden jälkeen

Vaikka viime vuosien kaltaisia lumikatastrofeja ei olekaan tänä vuonna ollut, pöllyävä lumi on pitänyt katujen kunnossapidosta vastaavat työntekijät kiireisinä.

Ja kun töitä tehdään isolla kalustolla, sattuu joka vuosi erilaisia onnettomuuksia ja havereita. Toistaiseksi tiedossa ei ole mitään suurempaa haveria, mutta osumia ovat saaneet niin aurauskalusto kuin teiden varsilla olevat pylväät ja laatikot.

– Kaupunkirakenteesta kun on kyse, eli teillä on hidasteita ja erilaisia esteitä, niin kalustoon tulee osumia, Tampereen kaupungin työpäällikkö Reijo Lahtinen kertoo.

– Kalustoa joudutaan korjailemaan pitkin talvea. Keväällä auraushommien jälkeen koko kalusto tarkistetaan, samoin syksyllä ennen lumikauden alkua.

Kuluja ja vahinkoa voi tulla myös kaupunkilaisille, kun iso aurausauto vie esimerkiksi postilaatikon mukanaan.

– Vahinkoja tulee väistämättä joka vuosi, kertoo Turun seudun kuntatekniikka Oy:n ylläpitopäällikkö Mikko Kunttu.

– Esimerkiksi liikennemerkit, katuvalot, pensaat ja aidat kokevat joka talvi kolauksia. Kaikki aineelliset vahingot korvataan, mutta esimerkiksi pensaiden suhteen kannattaa odottaa kevääseen ja katsoa, millaisia tuhoja auraus on tehnyt. Nyt asialle ei oikein tehdä mitään, mutta yhteyttä voi toki aina ottaa.

Lumi halutaan heti pois omalta kadulta

Kunttu kertoo, että Turussa on otettu käyttöön keskitetty asiakaspalvelukeskus, joka ottaa vastaan asukkaiden kommentteja.

– Kunnossapidolle tulee kaikenlaista palautetta, mutta tänä vuonna huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Keskitetty asiakaspalvelu säästää meidänkin aikaa, kun saamme vain meille kuuluvan palautteen.

Aineellisten vahinkojen vuoksi palautetta tulee käytännössä jokaisen lumisateen jälkeen.

– Kun lunta tulee, hetihän se halutaan omalta kadulta pois mutta se ei mahdollista. Järjestys on ennalta mietitty ja sen mukaan katuja hoidamme, Kunttu sanoo.

Palautetta annetaan puolin ja toisin - esimerkiksi itsensä, muut tiellä liikkujat sekä työntekijät vaarantaville peippailijoille kaupungeilla on suorat terveiset.

– Kyllähän se on ainainen ongelma, että kun väyliä aurataan kolmellakin aura-autolla, niin joku yrittää mennä suikkelehtia välistä ja auravallien päältä. Joka vuosi tulee tällaisia vaaratilanteita, Tampereen kaupungin työpäällikkö Reijo Lahtinen sanoo.

– Jokaisessa lumisateessa tarvitaan malttia ja varautumista siihen, että aurakalustoa on tien päällä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.