Pence: "Kunnia olla Israelin pääkaupungissa" – Lähetystö siirtyy ensi vuonna

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi tänään Jerusalemissa, että maan suurlähetystö siirtyy kaupunkiin ensi vuoden loppuun mennessä.

Pence on parhaillaan vierailulla Jerusalemissa. Hän puhui Israelin parlamentille Knessetille ja tapasi pääministeri Benjamin Netanjahun tämän toimistossa. Pence sanoi tavatessaan Netanjahun, että on ”kunnia olla Israelin pääkaupungissa”.

Puheessaan parlamentille hän sanoi, että Yhdysvaltain suurlähetystö siirtyy Jerusalemiin ensi vuoden loppuun mennessä. Pence ei kuitenkaan kertonut siirron tarkkaa päivämäärää. Hän sanoi myös, että Yhdysvaltain hallinto aloittaa siirron valmistelut lähiviikkoina.

– Olen toiveikas, että olemme uuden neuvotteluiden aikakauden kynnyksellä. Aikakauden, jolal voimme saavuttaa rauhanomaisen ratkaisun vuosikymmeniä jatkuneeseen konfliktiin.

Israelin-vierailu on osa Pencen Lähi-Idän kiertomatkaa. Hän vakuutti lauantaina Egyptissä ja eilen Jordaniassa, että Yhdysvallat on sitoutunut kahden valtion ratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa.

Yhdysvallat ilmoitti viime joulukuun 6. päivä siirtävänsä suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin ja tunnustavansa näin Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Päätös herätti laajaa vastustusta islamilaisessa maailmassa. Myös YK:n yleiskokous torjui Yhdysvaltain päätöksen. Kokouksessa 128 maata äänesti Jerusalem-päätöksen tuomitsevan lausunnon puolesta.

Pencen kiertomatka myöhästyi alkuperäisestä suunnitelmastaan protestien takia.

Palestiinalaishallinto boikotoi Pencen vierailua. Palestiinalaisten johto ilmoitti, ettei Pence ole tervetullut palestiinalaisalueelle. Pence ei tapaa vierailullaan palestiinalaisten edustajia. Tämä on harvinaista, sillä yleensä korkea-arvoiset amerikkalaisvieraat ovat tavanneet vierailuillaan myös palestiinalaisjohtoa.

Abbas hakee tunnustusta Palestiinan valtiolle

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas on parhaillaan Brysselissä tapaamassa EU:n ulkopoliittista johtoa. Abbas tapasi päivällä EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin.

Mogherini sanoi tapaamisessa, että myös EU kannattaa kahden valtion ratkaisua, joka on Mogherinin mukaan ”ainoa mahdollinen” ratkaisu konfliktiin. Mogherini antoi myös tukensa Abbassin tavoitteelle tehdä Itä-Jerusalemista palestiinalaisvaltion pääkaupunki.

Abbas toisti tapaamisessa myös pyyntönsä EU-maille tunnustaa palestiinalaisvaltion itsenäisyys. Abbasin mukaan palestiinalaisvaltion tunnustamisesta ei olisi häiriötä tulevaisuuden mahdollisille rauhanneuvotteluille. Abbasin mukaan palestiinalaishallinto on valmis jatkamaan rauhanneuvotteluita.

Mogherini kehotti konfliktin osapuolia ”puhumaan viisaasti” ja ”tuntemaan vastuunsa”.

Abbas ei maininnut Pencen käynnissä olevaa Lähi-Idän-vierailua tai kommentoinut Pencen sanomisia.

Abbasin on määrä tavata myöhemmin myös EU-maiden ulkoministereitä.

 Lähteet: AFP, Reuters, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja