Mainos

Peltosen sukset konkurssiin Hartolassa

Hartolalainen Peltosen suksitehdas on asetettu omasta hakemuksestaan konkurssiin Heinolan käräjäoikeudessa. Yrityksen noin 30 työntekijää on irtisanottu. Ellei tehtaalle löydy jatkajaa, toiminta päättyy ennen vuodenvaihdetta tilauskannan hoitamisen jälkeen.

Yrityksen velkataakkaa paisutti tuotekehittely, jolla haettiin jalansijaa tiukenneilla markkinoilla. Velkojain kuulustelu pidetään heinäkuun lopulla. Peltonen Ski -tuotemerkki ei häviä konkurssissa, sillä yritys vaihtoi vähän ennen konkurssihakemusta nimensä Lamipaja RMT:ksi. Peltosen merkillä myydyistä suksista valmistettiin Hartolassa viime aikoina noin viidesosa, 20 000 paria vuodessa. Loput on teetetty Virossa ja Venäjällä. Niiden maahantuontia jatkaa Rapala-Normark, joka on myös pyörittänyt Peltosen nimellä kulkevaa hiihtäjätallia. Toimitusjohtaja Matti Peltonen kertoo, että hänen suksivoideyhtiönsä Redox toimii entiseen tapaan Hartolassa.

Markkinat kutistuneet

Peltosen suksitehdas jatkoi saman perheen omistamana vuodesta 1945. Matti Peltosen mukaan se oli Pohjoismaissa viimeinen "omilla jaloillaan", ei lopettanut eikä vaihtanut moneen kertaan omistajaa. Suomeen jää tämän jälkeen merkittävämpänä valmistajana vain Karhun Kiteen-tehdas, joka sekin on yrityssaneerauksessa.

Peltosen suksitehtaan konkurssin taustalla on jatkuva ylituotanto maailmanmarkkinoilla. Murtomaasuksien menekki on romahtanut sitten vuoden 1980 neljäsosaan, 4,5 miljoonasta parista noin miljoonaan. Kyse on toimitusjohtaja Peltosen mukaan sekä välineiden pitkäikäisyydestä että harrastuksen hiipumisesta. -Hintakilpailua kuvaa se, että halpa lastensarja on maksanut saman verran 20 vuotta. Samaan aikaan ovat tuotantokulut Suomessa ainakin tuplaantuneet.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.