Pelottava kohtaus muutti 11-vuotiaan tytön persoonan täysin: "Oli kuin hänellä ei olisi ollut hajuakaan, kuinka maailmassa eletään"

Aoife Hartnett oli tavallinen, terve 11-vuotias isosisko, joka sairastui harvinaiseen autoimmuunisairauteen täysin yllättäen.

Dublinilainen Aoife Hartnett oli vuonna 2016 ulkona leikkimässä toisten lasten kanssa trampoliinilla, kun hän yllättäen lyyhistyi tajuttomana maahan.

Tyttö kiidätettiin sairaalaan, jossa hän alkoi saada toistuvia kohtauksia. Lääkärit laittoivat hänet hengityskoneeseen ja yrittivät kaikin keinoin löytää selityksen.

Lopulta magneettikuvat ja selkäydinnäyte paljastivat syyn: Hartnettin aivoissa oli turvotusta, jonka aiheutti Hashimoton enkefaliittina tunnettu autoimmuunisairaus. Hartnett vaivutettiin koomaan, jotta keho saisi toipua kohtauksista.

Elämä muuttui täysin

22 päivän jälkeen tyttö heräsi – mutta seuraukset olivat odottamattomat.

– Hän saattoi katsoa meitä, mutta hän oli poissaoleva. Hänen silmistään paistoi tyhjyys, kertoo Hartnettin äiti Louise Carolan.

– Hän alkoi nähdä harhoja ja puhui huoneessa oleville laitteille. Hän jopa kertoi näkevänsä isoisänsä, joka kuoli neljä vuotta ennen hänen syntymäänsä. Yritin rauhoittaa häntä, mutta välillä hän katsoi minua, kuin kysyen: ”Kuka sinä olet?” Meni viisi tai kuusi päivää, ennen kuin hän tunnisti meidät.

Lääkärit kertoivat vanhemmille, että Hartnett joutuisi opettelemaan uudelleen kaiken istumisesta lähtien. Hän käytti vaippoja ja sai ruokaa letkulla.


Jos julkaisu ei näy, katso se tästä

12 viikon jälkeen Hartnett pääsi kotiin, mutta perheen kamppailu jatkui. Tytön persoona oli muuttunut, eikä empatiasta ollut tietoakaan, sanoo äiti. 

Ennen hyvin hienotunteinen ja empaattinen tyttö saattoi haukkua opettajia ja toisia oppilaita tai satuttaa pikkuveljiään tuntematta katumuksen häivää.

– Hänestä tuli hyvin aggressiivinen. Itse sain muutamia iskuja, enkä voinut jättää häntä yksin veljiensä kanssa siltä varalta, että hän hermostuisi. 

Psykiatrin mukaan Hartnett joutuisi opettelemaan myös kaikki sosiaaliset taitonsa uudelleen.

– Oli kuin hänellä ei olisi ollut hajuakaan, kuinka maailmassa eletään, Carolan sanoo.

– Tilanne on nykyään paljon parempi, mutta vaikeuksia on edelleen, ja hänellä on hankaluuksia esimerkiksi muistin kanssa.

Hartnett on nyt 14-vuotias, ja vaikka haasteita on paljon ja lääkitys on tiukka, tyttö kertoo haaveilevansa varovaisesti jo tulevaisuudesta.

– Tulevaisuus jännittää, mutta tiedän kulkeneeni pitkän matkan. Opettelen uudelleen opiskelua, ja olen liittynyt teatteriryhmään. Haluaisin olla aikuisena toimittaja, näyttelijä tai etsivä, Aoife Hartnett kertoo.

Lähteet: The Sun, Mirror

Lue myös:

    Uusimmat