Peliala kukoistaa Suomessa: "Olemme Euroopan kolmen suurimman maan joukossa"

Pelialan liiketoiminta elää ja voi hyvin Suomessa, kertoo pelialan yhdistys Neogames Finland ry. Ala ei ole pelkän Supercellin varassa, vaikka johtotähti julkaisikin tänään uuden hulppean tuloksensa.

– Vuosi 2015 oli Suomen pelitoimialalla kaikilla mittareilla nousujohteinen. Sekä pelijulkaisujen määrä, toimialan työllistävyys että toimialan kokonaisliikevaihto kasvoivat. Myös peliharrastustoiminta vahvistui, Neogamesin Koopee Hiltunen kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

1:36

Neogames arvioi, että koko Suomen pelialan liikevaihto oli viime vuonna 2,4 miljardia euroa. Liikevaihto on kasvanut siis noin kolmanneksella edellisvuodesta. Arvio tarkentuu kaikkien tilinpäätöstietojen tultua julki. Peliala kuuluu Suomen keskeisiin vientivaltteihin, sillä liikevaihdosta 95 prosenttia tuli peliviennistä.

Peliala on kasvanut Suomen lisäksi myös maailmalla, jossa kokonaisarvo on kasvanut 84 miljardiin euroon, eli yhdeksällä prosentilla vuonna 2015. Kasvun taustalla on menestys Aasian markkinoilla.

Neogamesin mukaan Suomi on liikevaihtonsa puolesta pelinkehityksessä Euroopan kolmen suurimman maan joukossa. Yhdistyksen mukaan arviota vaikeuttaa tosin se, etteivät muiden maiden tilastot ole täysin ajantasaisia tai yhteneväisiä.

Suomalaisista peliyrityksistä kahdeksan sai sijoittajilta rahoitusta ulkomailta, yhteensä 36 miljoonaa euroa. Viime vuonna julkaistiin hieman yli 150 kaupallista suomalaista peliä sekä mobiiliin, konsoleihin ja tietokoneille mutta myös älykelloihin ja virtuaalilaseihin. Supercellin voimin erityisesti menestystä tuli mobiilipeleissä, jossa kilpailun koventuminen kuitenkin vaikeutti uusien yritysten esille pääsyä.

Suomen peliala työllisti viime vuoden lopulla 2700 henkeä, eli 200 henkeä vuoden 2014 loppua enemmän. Tämä huolimatta siitä, että Rovio irtisanoi henkilökunnastaan 260 henkeä, eli kolmanneksen viime syksynä. Viime vuonna Suomen pelialalla oli 290 yritystä, joista kymmenesosa perustettiin viime vuoden aikana. Vielä vuonna 2012 yrityksiä perustettiin 55.

Neogames odottaa myös alkavasta pelivuodesta menestyksekästä. Pelialaa vauhdittanee myös toukokuussa julkaistava kokoillan animaatioelokuva Angry Birdsistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja