Pelastuslaitoksen esimies tilasi pesuaineita ja sai yritykseltä lahjakortteja – syytetään lahjuksen vastaanotosta

7:46
Tutkimus selvitti parhaat keinot kitkea korruptio Suomesta.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella Pohjois-Pohjanmaalla esimiesasemassa työskennellyttä miestä syytetään lahjuksen vastaanotosta tämän tilattua vuosina 2015–2018 pelastuslaitokselle pesuaineita yritykseltä, joka toimitti hänelle tilaajalahjoina matkalahjakortteja.

Syyttäjän mukaan lahjat ovat vaikuttaneet tai niillä on pyritty vaikuttamaan miehen toimintaan palvelussuhteessa tai ne ovat olleet omiaan vaikuttamaan siihen.

Vaihtoehtoisesti miestä syytetään lahjusrikkomuksesta tai tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuhansilla euroilla matkalahjakortteja

Mies vastaanotti yritykseltä vuosittain lahjakortteja vähintään 600 euron ja enimmillään 1 900 euron arvosta. Pesuainehankinnat vaihtelivat runsaasta 10 000 eurosta runsaaseen 8 500 euroon vuodessa.

Syyttäjä vaatii miestä menettämään rikoshyötynä lahjakorttien arvo 3 800 euroa sekä takavarikoitu 1 500 euron lahjakortti. Lisäksi hän vaatii miehelle ehdollista vankeusrangaistusta.

Mies on pidätettynä virantoimituksesta.

Syytetty: Lahjakorteilla ei vaikutusta tilauksiin

Mies kiistää syytteet. Hänen mukaansa matkalahjakorteilla ei ollut minkäänlaista vaikutusta pesuainetilauksiin. Miehen käsitys oli, että pesuaineet toimittaneen yrityksen toimitusjohtaja halusi muistaa miestä lahjakorteilla hyvästä yhteistyöstä.

Mies kertoi kuulleensa toiselta henkilöltä yrityksen pesuaineiden olevan hyviä ja soveltuvan pelastuslaitoksen käytettäväksi. Vastauksessaan hän toteaa, että tuote oli kaikista vertailluista edullisin ja teknisiltä ominaisuuksiltaan paras.

– Yksikään käyttäjä, kenelle pesuainetta on jaettu, ei ole koskaan moittinut tuotetta huonoksi, miehen vastauksessa todetaan.

Hän toi lisäksi esille, että yritys oli kaupitellut hänelle myös muita tuotteita, mutta niiden osalta tilausta ei tehty, koska vastaavia tuotteita saatiin muualta halvemmalla.

Miehen puolustus katsoo, että rikos on osittain vanhentunut, koska ensimmäisistä pesuainetilauksista on aikaa.

7:31
Millaisissa muodoissa korruptiota esiintyy Suomessa. Salla Nazarenko kertoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja