Pelastakaa Lapset: Konfliktit tappavat ainakin 100 000 vauvaa joka vuosi, usein syynä hoidon ja ruuan puute

Reilusti yli puoli miljoonaa alle vuoden ikäistä lasta on kuollut aseellisten konfliktien seurauksena vuosina 2013–2017, arvioidaan Pelastakaa Lapset -järjestön raportissa. Arviossa on otettu huomioon kymmenen väkivaltaisista selkkauksista pahiten kärsivää maata.

Oslon rauhantutkimusinstituutin toteuttaman Loppu sodalle lapsia vastaan -raportin mukaan lähes joka viides lapsi maailmassa asuu aseellisista konflikteista kärsivillä alueilla, mikä on enemmän kuin koskaan kahden viime vuosikymmenen aikana.

Kuolleiden lasten kokonaismäärä nousee lähes 900 000:een, jos mukaan lasketaan alle viisivuotiaat lapset.

Vauvat menehtyvät sotien epäsuoriin vaikutuksiin, kuten hoidon ja ruoan puutteeseen.

Kaikkein vaikeinta lasten elämä on raportin mukaan Afganistanissa, Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Syyriassa, Irakissa, Malissa, Nigeriassa ja Somaliassa.

Vaatimuksia myös Suomen tulevalle hallitukselle

Loppu sodalle lapsia vastaan -raportti julkaistiin nyt toista kertaa, ja siinä eritellään YK:n kokoamia tietoja lapsiin kohdistuvista vakavista rikkomuksista. Lisäksi raportti esittää keinoja, joilla lasten tilannetta voidaan parantaa.

Lasten elämää sodan keskellä voisi helpottaa esimerkiksi koulujen suojelemisella, tiettyjen aseiden käytön vähentämisellä sekä rikkomuksiin syyllistyneiden tuomitsemisella.

Toiveita myös Suomen hallitukselle

Suomen Pelastakaa Lapset vaatii myös Suomen tulevalta hallitukselta lasten suojelemisen nostamista ulkopolitiikan asialistalle nykyistä vahvemmin.

– Kansainvälisen yhteisön on tehtävä selväksi, että sodan sääntöjen rikkomuksia ei yksinkertaisesti suvaita ja että näihin syyllistyneet tullaan saattamaan oikeuden eteen. On myös Suomen tulevan hallituksen tehtävä toimia lasten suojelemiseksi konflikteissa, Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat