Pekan työpaikka vaihtui matkustajalentokoneen ohjaamosta säätutkaan – näin perämiehen elämä muuttui kertaheitolla koronan myötä

3:48
Katso videolta Pekan tarina.

Suomessa toimii ammattilentäjiä noin 1400, joista 950 on lomautettuina. Yksi näistä on lentäjä Pekka Puhakka, joka lomautettiin unelmatyöstään.

Pekka Puhakka seisoo Vantaalla suomalaisen mittaustekniikkaa valmistavan yrityksen katolla. Vielä vuosi sitten mies lensi matkustajalentokoneella rakennuksen yli, mutta nyt hän tutkii katolla olevaa massiivista säätutkaa.

Palataan aikaan ennen koronaepidemiaa.

Ensimmäiset tummat pilvet alan ylle tulivat vuoden 2020 alussa, kun lentoliikenne Aasiaan väheni.

– Silloin vielä ajattelin itsekin, että se on vain väliaikaista, eikä niin suuri asia. Sitten kun se siitä kehittyi, niin tajusin, että jossain vaiheessa tulee lomautus aivan väistämättä.

Lomautusilmoitus tuli lopulta keväällä 2020. Kesän ajan Puhakalla oli vielä muutaman viikon jaksoja lentäjänä, mutta syyskuun jälkeen hän ei ole lentänyt ollenkaan.

Kaikki munat eivät olleet yhdessä korissa

Lomautuksen myötä piti keksiä jotain muuta. Lentäjällä oli uransa suhteen ässä hihassa. Puhakka ei ollut sulkenut kokonaan ovea edellisen työnsä osalta, kun hän aloitti vuonna 2012 Finnairilla perämiehenä.

– Olen tehnyt lentämisen ohella kaikki nämä vuodet projektiluontoisesti töitä täällä Vaisalalla.

Vaisala valmistaa mittalaitteita ja -järjestelmiä, joten oli aika vaihtaa Airbus 330 -lentokone säätutkiin.

– Minulla oli täällä jo keskeneräisiä projekteja, joten olin aika nopeasti täysin työllistetty. Siinä mielessä olen onnekkaassa tilanteessa verrattuna moniin muihin kollegoihin, joilla ei ole vaihtoehtoa tällä hetkellä.

Puhakka haaveili jo pienenä poikana lentäjän ammatista. Lukioikäisenä nuorukaista alkoi kiinnostaa luonnontiede, jota hän lähti opiskelemaan yliopistoon.

Ajatus lentämisestä ei kuitenkaan päästänyt Puhakkaa otteestaan, joten hän alkoi harrastaa lentämistä.

– Vähän vanhemmalla iällä hieman yllättäen tämä lapsuuden haave pääsi toteutumaan, iloitsee perämies Puhakka.

Uusia lentäjiä valmistuu koronan keskellä

Suomessa on paljon lentäjiä, joiden tilanne ei ole yhtä valoisa kuin Puhakalla.

Suomen Lentäjäliitto ry:n puheenjohtaja Akseli Meskanen kertoo MTV Uutisille, että Suomessa toimii ammattilentäjinä noin 1400 henkilöä. Näistä lomautuksen piirissä on tällä hetkellä 950 lentäjää ja 150 on joutunut työttömiksi kokonaan lentoyritysten konkurssien myötä.

Alalle on koronaepidemian aikana valmistunut arviolta 200 lentäjää, jotka eivät ole päässeet kerryttämään työkokemusta.

6:38
MTV pääsi harvinaiselle vierailulle Finnairin koulutuksen uumeniin. Katso videolta, miltä 10 miljoonan harjoituskoneessa näyttää!

Ammattiin kouluttautuminen on suuri investointi, sillä koulutus maksaa jopa 140 000 euroa. Puhakalla itsellään on opiskelusta jo sen verran aikaa, että ammattiin investoitu summa ei häntä enää mietitytä.

– Nykyään teen valintani sen mukaan, mikä minusta tuntuu mielenkiintoiselta ja mielekkäältä. Tulee kuitenkin muistaa, että lomautettujen joukossa on paljon minua nuorempia lentäjiä, joilla saattaa olla iso opintolaina niskoillaan koulutuksesta.

Puhakka pystyy ymmärtämään monien lentäjien tuskan, kun tulevaisuuden näkymä ei ole selkeä.

– Jos on pitkään joutunut olemaan toimettomana, niin on vaikea nähdä, milloin tilanne palautuu ennalleen.

Milloin soi puhelin?

Säätutkatekniikan parissa työskentely on työllistänyt Puhakkaa kovasti. Hän tykkää kovasti työstä, mutta samalla sisällä kytee kova halu päästä taas lentämään. Mies odottaakin sitä päivää, kun puhelin pirisee ja kutsu käy takaisin lentäjän hommiin.

– Odotan ilman muuta sitä. Toivon puhelun tulevan sillä lailla ennakkoon, että pystyy orientoitumaan monella tapaa, kuten tässä nykyisessä työssä pystyy saattamaan työt päätökseen.

Tämän lisäksi hän joutuu kertaamaan lentämiseen liittyviä asioita. Itse lentäminen tulee selkärangasta, mutta lentämisessä on silti monia asioita, joita pitää kerrata ennen lentämistä.

Suomen Lentäjäliitto ry:n puheenjohtaja Meskasen mukaan on arvioitu, että vuonna 2024 saavutetaan vuoden 2019 lentomäärät, jolloin koronaepidemia ei ollut vielä vaikuttanut alaan.

Puhakalla on valoisa mieli tulevaisuuden suhteen, vaikka hän myöntää sen ennustamisen olevan vaikeaa.

– Riippuu paljon siitä, miten Suomen rokotuskattavuus ja maailmalla rajoitukset menevät. Väittäisin, että ihmisillä on patoutunutta matkustustarvetta.

Katso ylhäällä olevalta videolta, miten Puhakan elämä muuttui koronaepidemian myötä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja