Pate Mustajärvi, 64, ei usko, että keikat kutsuvat vielä kesän korvilla – esittelee uuden urasuunnitelmansa: "Rupean maanviljelijäksi"

8:41
Pate Mustajärvi astui taannoin teatterilavoille.

Uuden musiikkijulkaisun tehnyt Pate Mustajärvi harkitsee ryhtyvänsä maanviljelijäksi, mikäli keikoille ei enää ole pääsyä.

Popedan nokkamiehenä tunnettu laulaja Pate Mustajärvi, 64, on yksi lukemattomista muusikoista, joiden työkalenteri tyhjeni ankaralla kädellä koronapandemian puhjettua. Koska keikoille ei pääse, on monien muusikoiden yksi ainoista vaihtoehdoista tehdä ja julkaista uutta musiikkia.

Näin on tehnyt myös Mustajärvi, joka julkaisi vappuaattona neljästä vuoden aikana tekemästään ja julkaisemastaan kappaleesta koostuvan EP:n, joka kantaa nimeä 2021.

– Jotain täytyy tehdä, ettei kaali sekoa, niin mä tein neljä sinkkua. Sitten siitä innostuttuani mietin vielä, että työllistetään nyt lisää väkeä, niin tein vielä neljä musiikkivideotakin, Mustajärvi kertoo MTV Uutisille.

– Hienoa, että saa julkaista, kun tien päälle ei pääse.

Julkaisulla kuultavat neljä kappaletta ovat Älkää jättäkö, Elvis, Jos maailma on pystyssä huomenna sekä Balladi kadonneesta. Älkää jättäkö, jonka on sanoittanut Jarkko Honkanenja säveltänyt Esa Eloranta, julkaistiin viime vuoden lopussa itsenäisyyspäivän aikoihin, jolloin elettiin hyvinkin poikkeuksellisia aikoja. Mustajärven mukaan ainakin saamastaan palautteesta päätellen kappaleen julkaisu tuli hyvään kohtaan sekä aikaan.

Uuden kappaleen innoittamana Mustajärvi inspiroitui yhä enemmän. Eräänä päivänä muusikko oli kertomansa mukaan sauvakävelylenkillä, kun yhtäkkiä hänen mieleensä pulpahti niin osuva riimi, että hänen oli juostava kotiin kirjoittamaan se ylös.

– Ei ollut paperia, kynää eikä sanelukonetta mukana! Siitä sitten sauvat nurkkaan ja lenkkivaatteet päällä kynä käteen ja kirjoitin saman tien sen tekstin. Lähetin sen sitten luottokitaristilleni, joka sitten illalla lähetti mulle jo sävellyksen. Niin syntyi Elviskappale. Aika huikeaa meininkiä, Mustajärvi muistelee.

– Erityisen hienoa siinä oli, että kirjoitin myös pitkästä aikaa itse tekstiä, mikä tuntui mukavalta. Ja vielä se, että tehdään niin päin, että kirjoitan tekstin ja lähetän sen sitten sävellettäväksi.

Elvis-kappaleessa pohditaan, mitä edesmennyt laulajalegenda Elvis Presley olisi ollut mieltä presidentti Donald Trumpista, sillä laulaja kaveerasi aikanaan republikaanipresidentti Richard Nixonin kanssa. 

– Se oli pieni poikkeama siitä, kun muut viime aikoina julkaistut teokset ovat olleet aika vakavahenkisiä, niin oli hienoa päästä välillä vähän irroittelemaan. Miettii vaan, että mitähän suuri idolini Elvis olisi tuosta Trumpista oikein digannutkaan. Sitä ei voi tietää.

Kun keikoille ei pääse, kutsuu maanviljelys

Tuleva kesä näyttää muusikoiden suhteen edeltäjänsäkin tavoin hyvin epävarmalta. Koska Mustajärven mukaan näyttää siltä, että kesäkuussa olisi epätodennäköistä päästä keikoille, on muusikko kehitellyt mielessään varasuunnitelman tulevan varalle.

– Päätin, että nyt kun kevät pikkuhiljaa tulee, niin rupean maanviljelijäksi.

Mustajärvi kertoo, että hänen sukutilaltaan löytyisi jo nyt pelit ja vehkeet esimerkiksi perunoiden, porkkanoiden sekä punajuurten kylvämistä varten.

– Täytyy tulla omillaan toimeen, kun ei enää saa rahaa mistään. Kynnetään sitten vähän perunamaata! Pitää nyt kaikenlaista keksiä, Mustajärvi nauraa.

Tuttuja töitään Mustajärvi tekee toistaiseksi yhä puolisonsa Tina Mustajärvi rinnallaan, jonka kanssa hän meni naimisiin vuoden 2020 kesällä. Mustajärven mukaan avioelämä on sujunut mallikkaasti.

– Kyllä me ollaan puheväleissä! Ei se nyt kauheasti muuttunut, kuitenkin ehdittiin tovi seurustelemaan. Jotkuthan menevät naimisiin, kun ovat seurustelleet muutaman kuukauden, niin me kuitenkin ehdimme seurustella seitsemän vuotta. Niin ei mitään kovin mullistavaa ole tullut.

Myös työnteko yhdessä sujuu Mustajärven mukaan ilman minkäänlaisia haasteita.

– Johtuu ehkä siitä, että mä olen niin saatanan vanha. Se on äärimmäisen helppoa, kun näinkin kauan ollaan tässä kimpassa oltu ja sitten rouvalla on erittäin tanakka tausta alalta, hän on ollut ulkomailla samoissa duuneissa ja pyörinyt kymmenen vuotta tuolla maailmalla, niin hän tietää kyllä.

Mustajärvi paljastaa myös, mitä Popedalle kuuluu ja kertoo, että yhtyeeltä tullaan niin ikään kuulemaan uutta musiikkia kesän korvilla. Yhtyeen jäsenet eivät ole laulajan mukaan tavanneet toisiaan pitkään aikaan kasvotusten vallitsevan tilanteen takia, sillä useat Popedan jäsenet kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään.

– Niin kuin sanoin, että mä olen helvetin vanha, niin bändistä löytyy vielä vanhempia kavereita. Tehtiin jo aikapäiviä sitten päätös, että me ei treeneihin kokoonnuta, ennen kuin ollaan saatu rokotteet.

– Mutta nykyään kun levyjäkin tehdään niin, että joka hemmolla alkaa olla oma kotistudio, niin Popedalta tulee uutta tavaraa tuossa kesän kynnyksellä myös. En uskalla sanoa vielä enempää, mutta tanakkaa kesäsinkkua on tulossa, se on ihan varma.

Mustajärvi itse on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen, josta hän iloitsee. Seuraava rokote on määrä saada toukokuun puolivälin tienoilla.

– Sitten olen ihan vapaa lintu. Se on tosi hienoa, rouvakin on myös saanut, kun ollaan molemmat riskiryhmäläisiä. Niin sillä tavalla ajatellen meillä on pullat hyvin uunissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja