Pastori suorittajille: Ei joulukertomuskaan mennyt kuin Strömsössä

Vieraana Hilkka Olkinuora 17:13

Pastori ja kirjailija Hilkka Olkinuora toivoo ihmisten hölläävän joulua kohti asettamiaan paineita ja pakkoja. Eihän joulukertomuksessakaan kaikki mennyt niin kuin Strömsössä.

– Tuntuu siltä, että tämän hetkinen joulu enemmänkin hajottaa perheitä kuin yhdistää niitä, Hilkka Olkinuora sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Olkinuora perusteli näkemystään esimerkiksi poliisien kiireisyydellä ja perheterapeuttien havainnoilla.

– Sen jälkeen kun on kesälomien riidoista selvitty, ruvetaan tappelemaan siitä, miten joulua vietetään.

Monien pettymysten ja riitojen takana lienevät liian suuret odotukset.

– Ikävä kyllä me tehdään joulusta suorittaminen. Ja sitten jos me ei ikään kuin onnistuta siinä joulussa, se pettymys purkautuu toinen toisiimme. Jouluun kertyy kaikki se nähdyksi tulemisen ja rakastamisen ja hemmottelemisen ja yhdessä olemisen paine, jota koko vuosi on ehkä koitettu turhaan lunastaa.

– Sehän alkaa hurjan varhain, kun äidit alkavat lukea joulublogeja ja lapset tutkia leluluetteloja, joita he pitävät ikään kuin tilauslistoina. Siitä sitten vähitellen voi kertyä jouluhysteria.

Jouluun liittyvä hössötys mainittiin myös Studio55.fin lukijakyselyssä yhdeksi syyksi jättää joulu kokonaan viettämättä.

– Tämä on kuitenkin ajoituskysymys, koska sitten taas ne, jotka vastustaa kiihkeästi sitä jouluun valmistautumista, eivät tule ajatelleeksi, että myös matka siihen jouluun voi olla sitä joulua.

Olkinuoran mielestä haasteena onkin löytää juuri oma rytmi kohti joulua niin, ettei se romahda eteen, muttei toisaalta ole itse pyhien aikaan myöskään loppuun kaluttu.

– Hyvä joulu on pakoton. Jos ajatellaan mikä on joulukertomuksen ydin, niin eihän sielläkään kaikki mennyt niin kuin Strömsössä.

Jotkut eivät kestä joulua vaan ”pakenevat” sitä ulkomaille.

– Silloin olisi ehkä hyvä miettiä, että kuka minun joulujani ja elämääni oikein elää? Miksi en voi viettää sellaista joulua kuin haluan? Meidän perheessä esimerkiksi kun syntyi lapsia, niin päädyttiin alkuperäisen joulun ideaan: vauva pysyy paikoillaan, ja aasit saa tulla sen vauvan luo.

Lue myös:

    Uusimmat