"Paskalaki" pasauttaa jopa yli 10 000 euron remonttikulut kiinteistöjen omistajille – kansalaiset kyselleet paljon ohjeita, määräaika umpeutuu lokakuun loppuun

"Paskalaki"pasauttaa jopa yli 10 000 euron remonttikulut kiinteistöjen omistajille – määräaika umpeutuu lokakuun loppuun 12:08
Kohuttu jätevesilaki vauhdittaa mökin remonttitöitä

Uusi jätevesilaki astuu voimaan lopullisesti lokakuussa. Lokakuuhun mennessän pohjavesialueilla ja alle 100 metrin päässä vesistöistä sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmien tulisi olla uudistettuja.

Kansan keskuudessa laki on nimetty "paskalaiksi".

Omakotiliiton toiminnanjohtaja, Katja Savolainen kertoo, että jätevesilaki on aiheuttanut kyselyjen tulvan: mitä tehdä ja miten toimia joko omalla mökillä tai kotona.

Yksinkertaisin ohje on uuteen lainsäädäntöön on niin sanottu 100 metrin raja, jolloin lähtökohtaisesti kiinteistöjen, jotka ovat enintään 100 metrin päässä vesistöistä tai pohjavesistä, täytyy toteuttaa lainsäädännön edellyttämät muutokset lokakuun loppuun mennessä.

Tähän on kuitenkin olemassa poikkeuksia, sillä kiinteistöt, joissa on esimerkiksi kuivahuussi ja käsin kannettavan pesuvesi, eivät todennäköisesti vaadi erillisiä jätevesijärjestelmiä, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni kertoo.

– Hyvin kevyt käsittely, kivipesä tai imetyskaivo, riittää, Pönni toteaa.

Jopa 10 000 euron remontit edessä

Jos kiinteistöön virtaa juokseva vesi, joudutaan siihen asentamaan lain edellyttämät jätevesijärjestelmät viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Asennukseen voi saada jatkoaikaa kunnalta anomalla.

Yhtenä syynä on esimerkiksi kohtuuttomat kustannukset, jotka järjestelmien asentaminen aiheuttaa. Tämä arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Pönnin mukaan mittavimmillaan kyse on jopa yli 10 000 euron remontista.

Lue myös:

    Uusimmat