Pasi Jäntti pelkää, ettei karannutta Nätti-karhua saada elossa takaisin – "Tämä on järkyttävää kaikille"

Kuusamon suurpetokeskuksesta eilen karannut karhu on naaraspuolinen Nätti-karhu. tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoo MTV Uutisille pelkäävänsä, että eläin joudutaan lopettamaan.

Poliisi kertoo saaneensa tiedon karanneesta karhusta hätäkeskukselta lauantaina puolenpäivän jälkeen. Poliisi etsii karhua suurpetokeskusta ympäröivällä alueella yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

Karhu karkasi poliisin tietojen mukaan perjantaina ja Suurpetokeskuksen henkilökunta etsi karhua ensin omien työntekijöiden voimin perjantaina. Kun etsinnät eivät tuottaneet tulosta, asiasta ilmoitettiin poliisille. 

Neljä salpaa auki

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi aiemmin tänään STT:lle, että tarhan työntekijä jätti karhujen tarhan ruokailutilassa portin kaikki neljä salpaa auki, minkä vuoksi karhu pääsi karkuun.

– Hän on hyvin pahoillaan. Tämä on pahin mahdollinen asia. Tämä on järkyttävää Sulolle (Karjalainen) ja järkyttävää kaikille, Jäntti kertoi MTV Uutisille puhelimessa kesken etsintöjen.

Kysyttäessä Jäntti kuvailee karussa olevan Nätin olevan aika tyypillinen karhu.

– Se on reipas naaraskarhu, leikkisä, temperamenttinen, innostuu asioista. Joskus tosikko. 

Vaikka Nätti onkin tarhakarhu, ei Jäntti usko, että karhusta tarvitsee siinä mielessä olla huolissaan, etteikö se pärjäisi tarhan ulkopuolella.

– Kyllä se luonnossa pärjää. Pahinta olisi, jos se loukkaantuu jotenkin tai sitä ei saada takaisin.

Karhu on syntynyt tarhassa

Nätti on syntynyt tarhassa, mutta karhu on aina villieläin, eikä voi sanoa varmasti, miten se reagoisi ihmisen kohdatessaan. Jäntin arvio on, että Nätti väistäisi ihmisiä.

Etsinnät jatkuvat parhaillaan poliisin ja Rajavartiolaitoksen avulla. Haastatteluhetkellä myös Jäntti on mönkijällä metsässä etsimässä karhua, lisäksi etsinnöissä on mukana eläinlääkäri.

– Karhu voi liikkua kymmenen kilometriä tunnissa, mutta Nätti on tarhakarhu. Se ei ole yhtä tottunut vaeltamaan.

– Masentunut olotila. Tuntuu niin epätodelta, että tämäkin vielä, Jäntti sanoo.

Jäntti kertoo, että karhulle on hiljattain tehty hammastutkimuksia, ja karhu saattaa toimenpiteiden vuoksi olla tavallista arempi. Jos karhu löydetään, se pyritään ensisijaisesti nukuttamaan ja palauttamaan tarhaan.

– Jos se alkaa käyttäytyä aggressiivisesti, niin sitten ei ole vaihtoehtona kuin lopettaminen. Kysymys on kuitenkin hengestä.

Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdollisista karhuhavainnoista hätänumeroon 112.

Ei ensimmäinen karkulainen

Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – Näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen 11:24
Katso myös: Sisäsiittoisuutta, vaarallisia aitoja ja eläinsuojeluimoituksia – näistä syistä Kuusamon Suurpetokeskusta uhkaa sulkeminen.

Kuusamon suurpetokeskus on viime aikoina ollut paljon julkisuudessa eläinten oloissa havaittujen epäkohtien takia.

Viranomaiset ovat etenkin tänä vuonna puuttuneet Kuusamon suurpetokeskuksen toimintaan ja vaatineet siihen parannuksia. Ongelmat alkoivat tulla ilmi huhtikuussa sen jälkeen, kun kaksi keskuksen karhua karkasi.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on harkinnut keskuksen eläintarhaluvan peruuttamista.

Kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen oli tehty parannuksia. Virasto on ilmoittanut arvioivansa elokuun määräajan jälkeen, voiko keskus jatkaa toimintaansa. Suurpetokeskus on tällä hetkellä yleisöltä suljettuna.

Oulun poliisilaitos käynnisti kesäkuussa myös esitutkinnan suurpetokeskuksen eläintenpidosta.

Lue myös:

    Uusimmat