Tarkastuskäynti paljasti pysäyttävät olot: Aina-karhua pidettiin ahtaassa ja kuumassa häkissä ilman vettä

11:24

Aluehallintoviraston yllätystarkastus paljasti Aina-karhua pidetyn järkyttävissä oloissa ilman vettä.

Aluehallintovirasto teki yllätystarkastuksen Kuusamon Suurpetokeskuksen tiloihin 24. toukokuuta.

Tarkastuksella läänineläinlääkärit Minna Haataja-Koskinen ja Laura Karvonen havaitsivat, että Aina-karhua pidettiin karhulle sopimattomissa oloissa, pienessä häkissä kuumassa huoneessa ilman vettä.

Aina-karhun kerrotaan olevan maapetojen pyyntiin tarkoitetussa häkkiloukussa, jonka koko oli tarkastuskertomuksen mukaan 1,55 metriä pitkä, 0,8 metriä korkea sekä 0,6 metriä leveä.

– Luukku on kiinnitetty rautalangalla, jotta karhu ei saa nostettua luukkua ylös häkissä ollessaan. Häkin takaosassa on kasassa Rutirex -kuivikelastua, häkissä ei ole vesiastiaa. Karhu mahtuu seisomaan häkissä, mutta se ei pysty nostamaan päätään ylös normaaliasentoon. Karhun säkäkorkeus on arviolta n. 70-75 cm, sillä sen selkä miltei koskettaa häkin kattoa sen ollessa seisaallaan. Karhun on mahdotonta nousta takajaloilleen häkissä. Karjalainen varmistaa eläinlääkärien oletuksen, että Aina on uroskarhu, tarkastuskertomuksessa luonnehditaan.

aina-karhu
Tällaisessa häkissä Aina oli tarkastajien käynnin aikana. Kuva: Aluehallintovirasto.

Tarkastuskertomuksesta käy ilmi, että Ainaa pidettiin pienessä huoneessa, jossa oli tarkastushetkellä arviolta yli 25 astetta lämmintä. Huoneen ilmaa kuvaillaan tukahduttavaksi ja erittäin tunkkaiseksi.

Aina-karhua pidetty talviunet pienessä häkissä

Aina-karhu tepasteli häkissä tauotta paikallaan ja heijasi itseään takajalkojen varassa. Eläinlääkäri arvioi eläimen olevan stressaantunut, mutta omistaja Sulo Karjalaisen näkemyksen mukaan eläin on innoissaan, koska se tietää pääsevänsä kävelylle.

– Karhua on pidetty tässä häkissä koko talven ajan ja se on nukkunut talviunensa häkissä. Karjalaisen mielestä karhu on viihtynyt hyvin tässä pitopaikassa ja on eri mieltä eläinlääkärien kanssa siitä, että pitopaikka ei ole karhun pitämiseen millään muotoa sopiva.

– Karjalainen tarjoaa karhulle muovisesta litrakauhasta vettä, karhu juo ahnaasti monta kauhallista vettä, se on selkeästi erittäin janoinen.

Selitykseksi Aina-karhun oloista Karjalainen selittää, ettei Aina-karhu suostu olemaan tarhassa, vaan huutaa hänen peräänsä ja rikkoo aidan.

Karjalainen MTV:lle: Eläimen pito vaati häkkiä

Puhelimella tavoitettu Sulo Karjalainen kertoo, MTV:lle, ettei eläintarha kommentoi asiaa enempää. Hänen näkemyksensä mukaan eläimen pito on vaatinut pienessä häkissä oleskelua.

Kysyttäessä, onko Aina-karhu viettänyt yhtäjaksoisesti kuukausia talvilevon aikana häkissä, hän ei halua kommentoida kysymystä millään tavalla.

Nyt Ainaa pidetään Karjalaisen mukaan ahmatarhaksi kutsutussa tarhassa. Myös aluehallintoviraston tarkastajat todensivat Ainan siirtyneen kyseiseen tarhaan 31. toukokuuta. 

– Sillä on kova ikävä minun luo, Karjalainen kommentoi Ainan asettumista ahmatarhaan MTV:lle puhelimessa.

Tarkastusta yritettiin siirtää, Ainan olinpaikasta epäselviä tietoja

Aluehallintoviraston tekemä tarkastus oli eläinsuojelulain mukainen, epäilyyn perustuva tarkastus, joka tehtiin ennalta ilmoittamatta.

Kun viranomaiset saapuivat paikalle, Sulo Karjalainen ei ollut paikalla. Puhelimessa hän kertoi tarkastajille palaavansa vasta myöhään ja ehdotti tarkastusta siirrettäväksi huomiselle. Tarkastajat ilmoittivat omistajalle voivansa suorittaa tarkastuksen ilman Sulo Karjalaisen läsnäoloa.

Kun tarkastajat olivat tiedustelleet Aina-karhun olinpaikkaa, Karjalainen oli kertonut heille puhelimessa eläimen olevan hänen makuukammarissaan, johon muilla tarhan työntekijöillä ei ollut avainta.

Tarhan työntekijä kertoi kuitenkin läänineläinlääkäreille Ainan olevan varastohuoneessa, josta eläin myöhemmin paikannettiinkin pienen ikkunan lävitse.

Eläintenhoitajalla ei kertomansa mukaan ollut avainta myöskään kyseiseen varastohuoneeseen.

– Karjalaista yritetään tavoittaa toistuvasti puhelimitse päivän ja iltapäivän aikana, mutta puheluihin ei vastata. Päätetään keskeyttää tarkastus n. Klo 15:30 ja poistutaan tarha-alueelta. Karjalaisen nähdään palaavan autolla noin tunnin kuluttua ja tarkastusta päästään jatkamaan. Asuintalon pihaan saavutaan yhtä aikaa Karjalaisen auton kanssa, asuintalosta tulee ulos tarhan työntekijöitä. Karjalainen kertoo, että Aina-karhu on sisällä talossa. Kun hänelle kerrotaan, että karhu on nähty varaston ikkunasta, hän myöntää karhun olevan siellä, eikä makuuhuoneessaan, tarkastuskertomuksessa käy ilmi.

Vasta kun Sulo Karjalainen saapui eläintarhan tiluksille, Ainan vointia päästiin tarkastamaan lähemmin.

Eläintarhaluvan peruuttaminen harkinnassa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi eilen harkitsevansa Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläintarhaluvan perumista. Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen toimenpide, joka toteutuessaan johtaisi siihen, että eläintarhan toiminta loppuu.

Aluehallintoviraston 6. kesäkuuta päivätyssä kuulemiskirjeessä käy ilmi, että luvan peruuttamisen taustalla on vakavia eläinsuojelulain ja lupaehtojen rikkomuksia. Perumista harkitaan eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Aluehallintovirastolla on mahdollisuus peruuttaa eläintarhan lupa, mikäli eläintarha olennaisella tavalla rikkoo sille laissa asetettuja vaatimuksia tai lupaehtoja. Luvan voi myös peruuttaa, jos toiminta ei enää täytä luvan myöntämisen edellytyksiä ja toiminnanharjoittaja ei korjaa epäkohtia määräajassa. Jos eläinten hyvinvointi sitä edellyttää, eläintarha tai sen osa voidaan sulkea välittömästi.

Aina-karhun pito-olosuhteista uutisoi ensin Kaleva.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja