Parvekechiliä, mustia tomaatteja ja pinkkiä – kuumat puutarhatrendit esittelyssä!

Harrastajapuutarhureille on ensi kesänä luvassa ainakin mustia ja ruskeita tomaatteja sekä pienikukkaisia, vanhan ajan pelargonioita. Sen voi päätellä puutarhaväen omassa näyttelyssä Lepaalla. Siellä ammattilaiset vastikään valitsivat puolestamme siemeniä ja pistokkaita, joista kasvatetaan kukkia ja vihanneksia myyntiin.

Tuotantojohtaja Reeta Rouhiainen Koroisten Puutarhalta odottaa, että suomalaiset rakastuisivat vähitellen myös keltaiseen väriin kesäkukkaistutuksissaan. Keski-Euroopassa se on ollut trendi jo pidempään. Uutuuksina hän lupaa voimakkaan keltaisia ja oransseja, helppohoitoisia begonioita.

Pinkki muotia

–Muoti määrää puutarhassakin aika paljon. Jokin aika sitten suosittiin tummia sävyjä, nyt pastelleja, kuten laventelinsinistä ja vaaleanpunaista, tietää Rouhiainen.

Hän uskoo pinkin suosion jatkuvan ensi vuonna. Vaihtelua saa esimerkiksi uusista petunialajikkeista, joita on jalostettu jo tunnettujen satojen vaihtoehtojen jatkoksi. Lisää uutuuksia on luvassa vuosina 2014 ja 2015.

–Kesäkukista juuri petunia tarjoaa parhaat mahdollisuudet värileikkeihin. Yhä useamman lajikkeen kukat ovat kaksivärisiä.

Pelakuun paluu

Vaaleanpunaiseen väriskaalaan sopivat myös monet pelargoniat. Pelakuu-uutuuksia esittelivät Lepaalla Koroisten puutarhan ohella kaksi muuta suomalaista merkittävää taimialan valtiasta: Huiskula ja Schetelig.

Vanhan ajan pelakuut ovat olleet hitti Ruotsissa jo pidempään. Nyt perinnekantojen pistokkaista taistelevat naapurukset Tanska, Norja ja Suomi.

–Pelkään, että joudumme ensi vuonna myymään osalle asiakkaista eioota, tuumii Rouhiainen.

Chili parvekkeelle

Varsinkin suurissa kaupungeissa on innostuttu kasvattamaan vihanneksia ja yrttejä parvekkeilla. Tähän uuteen puutarhaharrastajien ryhmään kuuluu Rouhiaisen havaintojen mukaan tavallista enemmän 30–40-vuotiaita kaupunkilaisia – myös miehiä, niin lapsiperheitä kuin sinkkuja.

–Vastapainona työlle he laittavat kotona ruokaa ja napsaisevat mielellään joukkoon tuoreita makuja.

Luvassa on ensi kesäksi muun muassa ruskeita ja mustia tomaatteja sekä lisää chililajikkeita. Paprikaperhe kasvaa ainakin mustan sekä makean vihreän lajikkeen verran.

STT–MERJA ÅKERLIND

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja