Pariskunta suunnitteli minivaltion perustamista Tyynellemerelle – lahjoi kansanedustajia ja virkamiehiä

BBC kertoo, että yhdysvaltaissyyttäjien mukaan kiinalaispariskunta suunnitteli pienen valtion perustamista Tyynenmeren Marshallinsaarille. Pariskunta lahjoi kansanedustajia ja virkamiehiä suunitelmansa toteuttamiseksi.

Pariskunta taivutteli lainsäätäjiä Hong Kongin kaltaisen "puoliautonomisen alueen" perustamiseksi.

Kohteena oli syrjäinen kehäriutta, trooppisilla merialueilla sijaitseva matala korallisaari.

Marshallinsaarten hallitus ei ole vielä puuttunut syytöksiin, vaikka oppositiopuolue näin on kehottanut. Yhdysvaltain viranomaiset ovat kuitenkin todenneet, että syytetyt Cary Yan sekä Gina Zhou ovat heikentäneet saarivaltion itsemääräämisoikeutta.

Pariskuntaa syytetään muun muassa rahanpesusta ja lahjonnasta.

Lahjontaa parlamentissa

Yhdysvaltain syyttäjien mukaan Marshallinsaarten parlamentissa käytiin keskustelua erityishallintoalueen perustamista tukevista lakiesityksistä vuonna 2018 ja 2020. Myöhemmin kävi ilmi, että lakiesityksen puolesta äänestäneet saivat lahjuksia.

Pariskunta pidätettiin Thaimaassa vuonna 2020, ja luovutettiin Yhdysvaltoihin viime viikolla.

– Yanin ja Zhoun lahjukset loukkasivat räikeästi Marshallinsaarten tasavallan ja sen lainsäätäjien suvereniteettia, sanoi Yhdysvaltain New Yorkin eteläisen piirikunnan syyttäjä Damian Williams.

Marshallinsaaret, Havaijin ja Australian välissä sijaitseva saariketju, itsenäistyi vuonna 1979 oltuaan neljä vuosikymmentä Yhdysvaltain hallinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat