Pariskunta hautasi kuolleen vauvansa kotipihalle vältelläkseen julkisuutta – poliisi: "20 vuoden urallani ei ole tällaista rikosta aiemmin tutkittu"

Ilomantsista löytyi kuollut vauva haudattuna pihalle 1:26

Kuolleen vauvansa kotipihalle haudannutta ilomantsilaista pariskuntaa epäillään kuolemansyyn selvittämisestä annettujen sääntöjen rikkomisesta sekä hautarauhan rikkomisesta. Tapauksen tutkinnanjohtajan mukaan rikosnimike on harvinainen.

Ilomantsilainen nainen synnytti kaksoset kotisynnytyksen avulla viime vuoden kesäkuussa, mutta toinen kaksosista syntyi kuolleena. Itä-Suomen poliisista kerrotaan, että pariskunta päätti olla ilmoittamatta tapauksesta viranomaisille.

– Pariskunta ei missään vaiheessa ilmoittanut sen enempää lääkärille kuin poliisillekaan kuolleesta vauvasta, vaan vauva haudattiin noin viikon päästä synnytyksestä kodin pihamaalle, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand MTV Uutisille.

Poliisille vinkki tapahtuneesta tuli ulkopuolisilta.

– Eräs henkilö oli kuullut tuttaviltaan, että tällaista oli mahdollisesti sattunut, Wetterstrand selittää.

Pariskunta ei ollut poliisille tuttu

Wetterstrandin mukaan toinen kaksosista syntyi terveenä. Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen mukaan kuolleena syntynyt vauva oli menehtynyt kohtuun jo muutamia päiviä ennen synnytystä.

Poliisille tieto tapahtuneesta tuli viime vuoden heinäkuussa, mutta asiasta tiedotettiin vasta nyt, kun oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja poliisin tutkinnat saatiin päätökseen.

– Sen suurempaa motiivia tässä ei ollut, pariskunta ei vain halunnut kertoa viranomaisille asiasta etteivät he saisi osakseen tarpeetonta julkisuutta, Wetterstrand toteaa.

Wetterstrand ei osaa kommentoida sitä, oliko terveydenhuollon ammattilaisten puuttuminen synnytystilanteesta pariskunnan tietoinen päätös vai ei.

Pariskunta ei hänen tietojensa mukaan ole ollut aiemmin viranomaisten kanssa tekemisissä.

– Virkaurallani ei ole tällaista rikosnimikettä aikaisemmin tutkittu. 20 vuotta olen toiminut poliisina, joten aika poikkeuksellista tämä on.

Lue myös:

    Uusimmat