Mainos

Pariskunta ei nähnyt lastaan synnytyksen jälkeen – poliisi aloitti tutkinnan 54 vuotta myöhemmin

Brittiläiset Keith Hudson, 78, ja hänen vaimonsa Shirley, 75, ovat taistelleet vuosikymmenten ajan saadakseen selville, mitä heidän 1960-luvulla syntyneelle lapselleen tapahtui synnytyksen jälkeen. Länsi-Yorkshiren poliisi on aloittanut tapauksen tutkinnan nyt, yli puolivuosisataa tapahtumien jälkeen.

Hudsonit epäilevät, että heidän lapsensa, Raymond, jätettiin kuolemaan pian synnytyksen jälkeen. Lapsi kärsi 1950- ja 1960-luvuilla raskaana oleville naisille jaetun aamupahoinvointilääkkeen, talidomidin aiheuttamista epämuodostumista.

Kun Raymond syntyi sairaalassa, Bradfordissa 14. joulukuuta 1962, pariskunnalle kerrottiin, että lapsella on pahoja epämuodostumia. 

Pariskunta ei saanut nähdä lastaan, vaikka hänen kerrotaan olleen elossa ainakin 12 tuntia synnytyksen jälkeen. Pariskunta kertoi kokemuksistaan brittiläiselle Hull Daily Mail -lehdelle vuonna 2014.

– Kun kysyin, voisinko nähdä hänet, minulle kerrottiin, että hän on pahoin epämuodostunut, Keith Hudson kertoi.

– Näin dokumentin talidomidiskandaalista viime vuonna ja siinä kerrottiin, että vauvat vietiin huoneeseen paleltumaan kuoliaaksi. Mietimme, että kävikö myös pojallemme niin, hän jatkoi.

Potilastiedot hukkuneet

Pian synnytyksen jälkeen sairaalan henkilökunta pyysi Hudsoneita allekirjoittamaan papereita, jotka antoivat sairaalalle luvan haudata heidän lapsensa.

– He kertoivat meille, että niin se toimii. Olimme shokissa, sillä vielä silloin lääkkeestä ei ollut tullut mitään julkisuuteen. Me vain allekirjoitimme lomakkeen.

Seuraavana vuonna Shirley Hudson sai keskenmenon oltuaan viidennellä kuulla raskaana. Pariskunta uskoo, että naisen elimistössä olleet talidomidi-jäänteet aiheuttivat myös heidän toisen lapsensa kuoleman.

Myöhemmin Hudsonit saivat kaksi tytärtä. He ovat kuitenkin omistaneet elämänsä ensimmäisen lapsensa kohtalon selvittämiseen. Se ei ole ollut helppoa, sillä pariskunnan lasta ei koskaan kirjattu syntyneeksi.

– Menin Bradfordin maistraattiin, eikä sieltä löytynyt merkintöjä hänen syntymästään tai kuolemastaan. Vaimoni potilasasiakirjat olivat kunnossa vuoteen 1960 saakka, mutta kaikki siitä eteenpäin vuoteen 1964 asti kirjatut tiedot olivat hukkuneet, Keith Hudson kertoi Hull Daily Mail -lehdelle vuonna 2014.

"Emme ole tyytyväisiä siihen, missä poikamme lepää"

Pariskunnalle on kerrottu, että heidän poikansa lepää todennäköisesti joukkohaudassa Bradfordissa.

– Oli helpotus saada lopulta selville, missä hän on, mutta se on kuitenkin vain kenttä, jonka yli ihmiset kävelevät tietämättöminä siitä, että ihmisiä on haudattu siihen, Keith Hudson kertoi Hull Daily Mailin haastattelussa. 

– Emme ole tyytyväisiä siihen, missä poikamme lepää. Tahdomme saada selville, voisimmeko asettaa paikalle merkin tai jotain muuta muistoksi hänestä. 

Länsi-Yorkshiren poliisi on nyt ilmoittanut aloittavansa tutkinnan selvittääkseen lopullisesti Hudsonien lapsen kohtalon ja valottaakseen, mihin Raymondin ruumis päätyi vuonna 1962.

Talidomidi on uni- ja rauhoittava lääke, jota määrättiin raskaana oleville naisille aamupahoinvoinnin hoitoon 50- ja 60-luvuilla. Saksalaisen lääkevalmistaja Grunenthal Groupin vuonna 1953 lanseeraamaa lääkettä myytiin myös Suomessa syyskuusta 1959 joulukuuhun 1961 useilla eri kauppanimillä.

Lääke vedettiin markkinoilta, sillä sen todettiin aiheuttavan terveysongelmia ja epämuodostumia raskauden aikana lääkkeelle altistuneissa lapsissa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.