Parhaat omenareseptit aamuun ja iltaan

Syksyn sateet vihmovat jo katuja ja talven harmaus odottaa nurkan takana, joten juuri nyt on oikea hetki antaa puolustuskyvylle piristysruiske. Vanha viisaus kertoo, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Näillä ohjeilla taiot c-vitamiinipommin koko perheelle!

Eliakselan Nauris, Punainen Kaneli, Peltosalmen Imelä ja Lepaan Meloni ovat hassuista nimistään huolimatta kaikki herkullisia, kotimaisia omenalajikkeita. Omppua on hauska haukata ihan sellaisenaankin, mutta pienellä vaivannäöllä punaposkisesta hedelmästä saa loihdittua monipuolisia herkkuja.

Omena taipuu helposti jälkiruokien lisäksi niin alku- kuin pääruokiinkin. Omenat saa säilöttyä riittämään koko talven mitalle, kun niistä tekee soseita, hilloja tai mehua. Hillot ja soseet sopivat mainiosti myös leivontaan esimerkiksi pullapitkon täytteinä. Parhaat ruokalajit ja leivonnaiset syntyvät happamista omenalajikkeista.

Vähäkalorinen vitamiinipommi

Vähäkalorinen omena on todellinen vitamiinipommi. Kypsä omena sisältää runsaasti B1-, B2-, B6-, C- ja E-vitamiineja sekä vastustuskyvylle ja koko kehon hyvinvoinnille tärkeitä flavonoideja. Torppaa orastava syysflunssa nauttimalla aamulla maukasta omenaista tuorepuuroa ja hemmottele illalla itseäsi ja vaikka perhettäsi herkullisella omena-kirsikka-kaurapaistoksella.

Tuorepuuromalja

Tuorepuuromalja on vaihtoehto perinteiselle aamupuurolle. Tuorepuuro syntyy, kun hiutaleita turvotetaan nesteessä ilman keittämistä. Maljaan laitetaan kerroksittain tuorepuuroa, jogurttia ja tuoretta omenaa tai marjoja.

2 annosta

3-4 dl omenaa tai marjoja, esim. herukoita ja mustikoita tai vadelmia
2 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita tai Tattarihiutaleita
1 dl kookoshiutaleita tai mantelirouhetta
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
2 dl paksua jogurttia (esim. bulgarian tai turkkilaista)
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
1 dl omenaa tai marjoja
2-3 rkl Kauraleseitä tai Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta

Survo omenat tai marjat ja sekoita ne hiutaleiden ja hunajan kanssa yhteen. Anna turvota hetki. Rakenna annokset laseihin kerroksittain. Laita pohjalle omena- tai marjatuorepuuroa, päälle maustamatonta jogurttia, jonka olet maustanut vaniljasokerilla ja koristeeksi vielä marjoja. Ripottele pinnalle leseitä.

VINKKI: Myös KARU -hiutaleet eli Pikakaura-Ruishiutaleet ja Vekkuli Neljän Viljan Pikahiutaleet sopivat tuorepuuroon.

Omena-Kirsikka Kaurapaistos

Perinteiseen omena-kaurapaistokseen saat vaihtelua kirsikoilla tai rusinoilla. Saat annokseen enemmän makua, kun liotat kirsikoita rommissa tai kirsikkaliköörissä ennen niiden lisäämistä paistokseen. Saat tyylikkään jälkiruuan tekemällä paistoksen pieniin uunin kestäviin annosvuokiin.

1 iso uunivuoallinen tai useampi annosvuoka
2 dl kirsikoita (tai rusinoita)
(½ dl rommia tai kirsikkalikööriä)
n.10 pientä kotimaista hapokasta omenaa
1 tl kardemummaa, sokeria

Muruseos päälle:
150 g voita tai margariinia
1½ dl tummaa fariinisokeria
2 dl Myllyn Paras Iso Kaurahiutaleita
2 dl Myllyn Paras Pikakaura+Kuitu Hiutaleita ½ dl Myllyn Paras Kuidukas Kolmen Viljan Leseseosta tai Kauraleseitä ½ dl Myllyn Paras Ruiskorppujauhoja

Liota kirsikoita (tai rusinoita), joista on kivet poistettu rommissa tai liköörissä 1-2 tuntia. Halutessasi voit jättää liotuksen pois. Lohko kuoritut omenat voideltuun, laakeaan uunivuokaan. Kaada maustuneet kirsikat liemineen sekaan. Ripottele pinnalle kardemummaa ja sokeria.

Sulata rasva ja lisää tumma sokeri, hiutaleet, leseet ja korppujauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia. Tarjoa (vaahdotetun) vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

VINKKI: Kokeile omenoiden ja kaurahiutaleiden tilalle seuraavia: mustikat & Myllyn Paras Ruishiutaleet, puolukat & Myllyn Paras Neljän Viljan Hiutaleet tai päärynät & Myllyn Paras Tattarihiutaleet.

Reseptit: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat