LEIVOSPOHJAT: Kuutio margariini. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kylmä kuutioitu voi ja nypi ”murumaiseksi”. Lisää kasvimaito ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa!
Laita taikina kahden leivinpaperin väliin ja kauli tasaiseksi noin 3mm paksuiseksi levyksi (noin 40x40cm). Siirrä kaulittu levy pakastimeen 15 minuutiksi. Nosta taikinalevy pois pakkasesta ja leivosmuotteja apuna käyttäen leikkaa ensin pohjat. Sitten pizzaleikkurilla leikataan pitkiä noin 2 cm leveitä suikaleita, näistä tehdään leivosten reunat.
Asettele leivosrenkaiden pohjalle ja reunoille palat ja painele varovasti. Painele haarukalla muutamia reikiä leivosten pohjaan. Paista 160 asteessa ja noin 15-18 min, irrota leivokset varovasti ja paista vielä 5min.
MAUSTEINEN SITRUUNATÄYTE: Laita kaikki muut aineet paitsi vegaaninen voi blenderiin ja surauta sekaisin. Siirrä kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä noin 5-10min, kunnes seos selvästi paksunee. Ota kattila liedeltä ja siivilöi. Lisää sitten vegaaninen kylmä ja kuutioitu voi sitruunaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja laita kylmään 30 min, sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana.
MUSTIKKA-KARDEMUMMAHILLO
mustikoita 150 g
hillo-marmeladisokeria ¾ dl
vaniljasokeria 1 tl
kardemummaa jauhettuna ½ tl
maizenaa 1 rkl
vettä 2 rkl
Sekoita perunajauho ja vesi keskenään, mittaa muut aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi lisää sitten perunajauho-vesiseos. Keitä hiljaa poreillen noin 5 minuuttia. Sekoittele sisältöä muutaman kerran keittämisen aikana. Jäähdytä kylmässä.
VEGAANINEN MARENKIKUORRUTE: Vatkaa yleiskoneessa aquafabaa noin 5 minuuttia, jotta saat kuohkean ja hyvän marenkimaisen vaahdon, lisää viinikivi ja vatkaa vielä 1-2 minuuttia. Lisää tomusokeri muutamassa erässä ja vatkaa aina hyvin. Lisää lopuksi mustikkajauhe ja vatkaa vielä 1-2 minuuttia, kunnes saat jämäkän ja hyvän vaahdon.
LEIVOSTEN KOKOAMINEN JA KORISTELU: Laita leivosten pohjalle ensin noin ruokalusikallinen mustikkahilloa. Laita seuraavaksi sitruunatäytettä niin, että leivospohja on täynnä reunoihin saakka. Nostele marenkivaahto nuolijan avulla pursotinpussiin jossa valitsemasi tylla ja pursota leivoksen päälle kaunis marenkikerros. Paahda tohottimella pintaa varovasti. Koristele tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.