Parhaat makuparit kuohuvalle – nappaa mestarien vinkit

Uudenvuoden juhlakuplivaksi moni valitsee espanjalaisen cavan. Neljä ruoka-alan ammattilaista antoi vinkit juhlakauteen, millaisia makupareja cavalle kannattaa valita.

Cava on korkealaatuista espanjalaista kuohuviiniä, joka valmistetaan samalla menetelmällä kuin samppanja. Cavan kanssa sopivat monet eri maut: tapakset, aasialaiset ruoat, sushi, suklaa ja hedelmät.

– Cavalle mainioita kumppaneita ovat kotimaiset graavikalat, lohi ja siika. Samat kalat savustettuna sopivat myös todella hyvin cavan seuralaisiksi, Viinimestari Tarmo Koskenoja vinkkaa.

– Useat cavat ovat hyvin sopeutuvaisia mausteisiin ruokiin; monien aasialaisten ruokien kanssa se on ehdotonta. Kun sokeria on tuollainen 7- 12 g litralla mausteisuus vain hieman leventää cavan makuja ja cava ruoan. Toki pitää karttaa liikaa tulisuutta, esimerkiksi chiliä, Koskenoja muistuttaa ja ylistää myös sushien ja cavan liittoa.

Näpertele tapaksia ja tarjoa cavan kanssa

Jos jaksat nähdä hiukan vaivaa, valmista kokonainen tapas-lajitelma. Kaikenlaiset herkulliset pikkusyötävät sopivat mainiosti cavan kanssa.

– Cavaa on helppo tarjota ja nauttia; se sopii melkeinpä mille ruualle tahansa! kokki Teresa Välimäki toteaa.

Teresa Välimäki tarjoaisi ystävilleen cavan kanssa ruislastuilta riimiporoa wasabimajoneesilla, sekä päälle ripaus ripaus sormisuolaa ja mustapippuria, koristeena lehtipersiljaa. Kasvissyöjälle sopisi limemaustettu vuohenjuusto-avokadotahna ruislastuilla, sormisuolalla ja mustapippurilla sekä korianterilla maustettuna. Laita tarjolle myös pieniä vuohenmaitojuustopaloja raikkaan aprikoosihillokkeen kera.

Kolminkertainen Suomen sommelier-mestari, ravintoloitsija ja Murun sekä Pastiksen sommelier Samuil Angelov tarjoaisi cavan kanssa chorizomakkaran kanssa paistettua mustekalaa, misolla marinoitua lohta sekä wasabikreemiä. Myös särki-lohichevice avokadolla kuuluisi menuun.

– Cava on äärimmäisen hyvä aperitiivi. Se toimii loistavasti nyt niin trendikkäitten fingerfoodien kera. Espanjan lämmössä cavan mausta kehittyy kypsän hedelmäinen, runsas, paahteinen ja mineraalinen, ja se sopii todella monen ruoan kanssa. Kekseliäät, herkulliset pikkusyötävät ennen illallista kruunataan lasillisella cavaa, Angelov hehkuttaa.

Rosécava ja valkosuklaa

Suklaamestari Mika Gröndahlin mukaan hedelmäiset maut sopivat herkullisesti yhteen cavan kanssa. Tee siis ihania hedelmälajitelmia. Jos haluat cavan kanssa jotain makeaa, kannattaa valkosuklaan pariksi valita rosécavaa.

– Valkosuklaa sisältää paljon sokeria ja kaakaovoita, joten hieman makeampi rosécava taittaa nätisti suklaan makeutta ja ”voisuutta”, Mika Gröndahl neuvoo.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat