Parempi seksielämä viidenkympin jälkeen – yhdeksän vinkkiä

Iän ja kokemuksen myötä useimmat ihmiset tietävät paremmin kuin nuorena, miltä nautinto tuntuu tai miltä sen pitäisi tuntua. Kun vartalokompleksitkin vähenevät, seksielämä voi olla parempaa kuin aikaisemmin. Sen eteen täytyy kuitenkin nähdä hieman vaivaa ja käyttää mielikuvitusta.

Viimeistään viidenkympin paremmalla puolella on aika opetella sanomaan ääneen, mitä makuuhuoneessa haluaa. Lue, miten voit maustaa seksielämääsi.

Loput pikaisille

Anna seksille aikaa. Esileikki voi alkaa jo illallista valmistaessa näkö-, haju- ja makuaistien terävöityessä. Kuunnelkaa samalla musiikkia ja painautukaa vaikka toisianne vasten ruokaa hämmentäessä, niin mukaan tulee myös ääni ja kosketus. Tässä on jo hyvät ainekset maukkaalle alkupalalle, pääruoalle ja ehkä sille jälkkärillekin. 

Pidä itsesi vetreänä

Menkää yhdessä kumppanisi kanssa vaikka parijoogakurssille. Kun venymisestään ja kunnostaan pitää huolen makuuhuoneen ulkopuolella, tunnelma letkeytyy myös makuuhuoneen sisällä.

Käykää yhdessä suihkussa

Tehkää suihkuhetkestä tavallista höyryävämpi. Yhteinen pikasuihkukin voi olla hauska hetki ja nostaa odotuksia iltaa kohden, mutta rakkaan hierominen hyvän tuoksuisella saippualla ajan kanssa vie vielä pidemmälle. 

Käyttäkää liukastetta

Jos seksi alkaa hormonitoiminnan muuttuessa ja limakalvojen kuivuessa tuntua kivuliaalta, ratkaisua voi etsiä kaupan hyllyltä: käyttäkää liukuvoidetta. Kun voide on valmiina kaapissa tai yöpöydällä, vaihtoehdot ovat aina avoinna.

Harkitse estrogeenihoitoa

Jos liukaste ei tunnu riittävän, naisen kannattaa puhua lääkärilleen mahdollisesta estrogeenihoidon tarpeesta. Se voi helpottaa kuivuutta hyvinkin nopeasti. Tarjolla on esimerkiksi tabletteja, laastareita ja voiteita.

Molempien halut huomioon

Joskus miehen saama nautinto tuntuu nousevan sängyssä etusijalle. Nainen saattaa luopua orgasmin tavoittelusta kokonaan tai alkaa teeskennellä sitä, koska kokee olevansa liian hidas. Jos nainen kuitenkin uskaltaa laittaa omat halunsa edelle, mieskin voi syttyä parempaan seksiin kuin koskaan aikaisemmin.

Mies nauttii usein yhtä paljon tai jopa enemmän, kun hän saa aidosti tyydyttään naisensa eikä vain nopeasti hoitaa hommaa omaan pussiin. Yksi tapa kokeilla tätä on niin sanottu orgastinen meditaatio, jossa nainen makaa tyynyjen päällä ja mies istuu hänen vierellään hieroen naisen klitorista noin vartin ajan ilman, että tilanteen on tarkoituskaan edetä siitä pidemmälle.

Taito pysyy hyppysissä tekemällä

Seksuaalinen aktiivisuus on vähän niin kuin fyysinen kuntokin: jos sitä ei säännöllisesti harjoita, se katoaa. Siis harjoitelkaa, harjoitelkaa ja harjoitelkaa. Pitkän tauon jälkeen paluu  voi olla vaikeampaa.

Olkaa rehellisiä

Onko elämässänne tai suhteessanne asioita, jotka estävät haluamasta seksiä kumppanin kanssa? Voisiko seksielämänne olla jommankumman mielestä parempaa? Olkaa rehellisiä toisillenne. Useimmilla on välillä kuivempia kausia, mutta jos ne johtuvat ongelmista, joita ette pysty keskenänne ratkomaan, kannattaa hakeutua pariterapeutin luokse.

Kun puhuu seksielämään liittyvistä ongelmista, kannattaa ennemmin kuvailla omia reaktioitaan ja tunteitaan tietyissä tilanteissa kuin vain sylkeä ilmoille toiseen kohdistuvia syytöksiä. Keskustelulle kannattaa myös varata neutraali aika ja paikka. Tavoitteena tulisi olla se, että seksi on nautinnollista molemmille. 

Pidä huolta itsestäsi

Vaikka ikä yleensä tuo itsevarmuutta, joskus rypyt tai kerääntyvät kilot voivat lannistaa niin, että onkin vaikea tuntea itseään viehättäväksi. Painon reipas pudottaminen ei välttämättä iäkkäänä ole helppoa tai edes tavoitteesi, mutta fyysisestä kunnosta kannattaa silti huolehtia. Kun lähtee ulos ja ottaa tavaksi esimerkiksi säännölliset kävelyt, omissa nahoissa on parempi olla, oli lukema vaa'alla mikä tahansa.

Lähteet: Prevention.com, Vibrantnation.com, Health.clevelandclinic.org

Pitääkö parisuhteessa harrastaa seksiä, vaikkei huvita?

Seksuaaliterapeutti Sari Mäki neuvoi seksiin ja haluttomuuteen liittyvissä asioissa Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2016.

3:36

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja