Paras aika kerätä nokkosia – mutta miksi pitäisi?

Kukapa ei tuntisi nokkosta? Tuo viheliäinen, polttava kasvi, joka tuntuu iholla kovaa ja pitkään. Kasvi, jota lehmätkin välttävät laitumella.

Mutta nokkosta ei ole syytä paheksua. Sen polte on vain puolustuskeino ja kasvi on ravintoaineiden tehopakkaus. Se sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. A- ja E-vitamiinin lisäksi nokkosessa on myös C-vitamiinia ja folaattia.

Nokkosta voi käyttää ruokiin pinaatin tavoin. Pinaatti onkin syrjäyttänyt meillä vanhastaan käytetyn nokkosen. Katso Makuja.fi -sivulta nokkosruokaohjeita!

Paras aika poimia

Nokkosta käytetään ulkoisesti ihon- ja hiustenhoitoon. Se lievittää lihaskipuja ja vahvistaa hiuksia, muun muassa. Puutarhan hoidossa nokkonen vahvistaa kasveja ja torjuu tuholaisia.

Paras aika kerätä nokkosta on kevät ja alkukesä. Jos nokkosen leikkaa keväällä, siitä saa uutta satoa noin kuukauden päästä.

Jotta nokkosta voi käyttää ruuanlaitossa, se kannattaa ryöpätä. Näin se ei enää polta ja siitä häviää nitraatit. Älä kuitenkaan heitä nokkosten keitinvettä pois. Sen voi käyttää hyväksi!

Käyttöesimerkkejä

– Hiustenhoitoon: Hiustenpesun jälkeen huuhtele nokkosvedellä. Toista pari kertaa viikossa. Hiuksista tulee elinvoimaisemmat ja kiiltävät. Vaaleat hiukset saattavat vihertyä.

– Jalkakylpy: Lievittää lihaskipuja, vahvistaa ja virkistää.

– Nokkosvihta: tepsii perinnetiedon mukaan muun muassa suolistovaivoihin ja keuhkotautiin. Se lisää pintaverenkiertoa. Käytetty myös reumakipujen hoitoon. Saunomisen jälkeen vihdotaan kuumaan löylyveteen kastettuna, jolloin ei enää polta niin paljoa.

Suomalaisen perinnehoidon yhdistys Mahla ry neuvoo toisen tavan: ensin on käytettävä tavallista koivuvihtaa, jonka jälkeen iho on rasvattava kevyesti. Vasta tämän jälkeen otetaan käyttöön tuore nokkosvihta. Vihtomisen ja pesun jälkeen rasvataan vielä uudelleen.

– Nokkosvesi ja -käyte: Kasvimaalle lannoitteeksi ja tuholaisten torjuntaan. katso ohjeet Puutarha -sivulta.

Lähteet: Luontoportti.com, Hyötykasviyhdistys.fi, Isoäidin Kasvit.fi, Yrttitarha.fi, Mahla.fi

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja