Kukapa ei tuntisi nokkosta? Tuo viheliäinen, polttava kasvi, joka tuntuu iholla kovaa ja pitkään. Kasvi, jota lehmätkin välttävät laitumella.
Mutta nokkosta ei ole syytä paheksua. Sen polte on vain puolustuskeino ja kasvi on ravintoaineiden tehopakkaus. Se sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. A- ja E-vitamiinin lisäksi nokkosessa on myös C-vitamiinia ja folaattia.
Nokkosta voi käyttää ruokiin pinaatin tavoin. Pinaatti onkin syrjäyttänyt meillä vanhastaan käytetyn nokkosen. Katso Makuja.fi -sivulta nokkosruokaohjeita!
Paras aika poimia
Nokkosta käytetään ulkoisesti ihon- ja hiustenhoitoon. Se lievittää lihaskipuja ja vahvistaa hiuksia, muun muassa. Puutarhan hoidossa nokkonen vahvistaa kasveja ja torjuu tuholaisia.
Paras aika kerätä nokkosta on kevät ja alkukesä. Jos nokkosen leikkaa keväällä, siitä saa uutta satoa noin kuukauden päästä.
Jotta nokkosta voi käyttää ruuanlaitossa, se kannattaa ryöpätä. Näin se ei enää polta ja siitä häviää nitraatit. Älä kuitenkaan heitä nokkosten keitinvettä pois. Sen voi käyttää hyväksi!
Käyttöesimerkkejä
– Hiustenhoitoon: Hiustenpesun jälkeen huuhtele nokkosvedellä. Toista pari kertaa viikossa. Hiuksista tulee elinvoimaisemmat ja kiiltävät. Vaaleat hiukset saattavat vihertyä.
