Paranna liikenneturvallisuutta – pese auto säännöllisesti

Monet autonomistajat päättävät säästää autonpesusta ja pitävät sitä turhana. Auto kannattaisi kuitenkin pestä säännöllisesti, niin sen maalipinta pysyy kunnossa.

UV-valo, sade ja ilmansaasteet rasittavat autoa ulkoisesti ja siksi auto kannattaisi pestä ajettujen kilometrien mukaan 1-2 kertaa kuukaudessa. Auton peseminen säännöllisesti on osa auton kunnossapitoa ja huoltoa.

Puhtaus myös parantaa liikenneturvallisuutta. Puhdas auto näkyy paremmin, kun valot ja heijastimet näkyvät kanssa-autoilijalle ja autoilija itse näkee autostaan paremmin ulos.

Paras pesutulos saadaan käsin pesemällä. Harjapesussa on aina riskinsä ja jos alla on kallis menopeli, jonka maalipintaa haluat suojella, valitse harjaton- tai käsinpesu.

Satunnainen pesu sallittua omalla pihalla

Käsinpesussa tulee ottaa huomioon pesupaikka. Autoa ei nimittäin saa pestä ihan missä tahansa. Omalla pihalla tai kadulla pesemisessä on riskinsä, että pesuvesi menee sadevesiviemäriin, kun se pitäisi imeyttää maahan tai ohjata jätevesiviemäriin

Jos autoa pestään satunnaisesti voidaan pesuvedet imeyttää maahan omalla alueella edellyttäen, ettei siitä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. Liuotinpesuaineiden käyttö on kiellettyä. Pesuvesiä ei saa johtaa pihan tai kadun sadevesiviemäriin, sillä sitä kautta ne päätyvät yleensä lähimpään ojaan tai puroon ja siitä edelleen Itämereen.

Yleisellä alueella, kuten kadulla, tiellä tai puistossa, autojen pesu on kiellettyä. Myös taloyhtiöiden alueella peseminen on yleensä kielletty. Asiasta päättää taloyhtiön hallitus. Jos pesu sallitaan, se tulee tehdä ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti eli jätevesiä ei saa joutua sadevesiviemäriin. Hyviä käsinpesupaikkoja löytyy huoltoasemilta ja parkkihalleista.

Lähde: Helsingin kaupunki ympäristökeskusLue myös:

    Uusimmat