Mainos

Papilloomavirus aiheuttaa syöpää myös miehille

20:48

Papilloomaviruksen aiheuttamat syövät ovat miehilläkin tasaisessa kasvussa. Näistä etenkin suun ja nielun alueen syöpien määrä on parissa vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. HPV-rokote on kuitenkin toistaiseksi vain tyttöjen rokoteohjelmassa. Mikäli viruksesta haluttaisiin kokonaan eroon, pitäisi rokottaa sekä pojat että tytöt.

HPV-rokotetta on markkinoitu ja kampanjoitu tyttöjen juttuna. Papilloomavirus ei kuitenkaan tarkista kantajansa sukupuolta. Viruksen tiedetään aiheuttavan naisilla eniten kohdunkaulansyöpää, mutta viruksen tiedetään olevan mukana myös muiden syöpien synnyssä.

Miehillä papilloomavirus on yhdistetty penissyöpään, peräaukon syöpään sekä suun ja nielun syöpään mukaan lukien kielen, kielentyven ja nielurisat. Muiden syöpien osalta papilloomaviruksen ja syövän välinen yhteys ei ole yhtä vahva kuin kohdunkaulan syövässä.

-Kohdunkaulan syöpäähän ei synny ilman papilloomavirusta, mutta näiden muiden syöpien osalta arviot vaikutuksesta vaihtelevat hyvin voimakkaasti eri maissa eri tutkimuksissa. Vahvin näyttö on peräaukon syövän osalta, jossa papillooman osuus lähentelee jo 90 prosenttia, sanoo Maarit Leinonen Syöpärekisterin vastaava lääkäri.

Edellä mainitut syövät ovat kuitenkin melko harvinaisia. Peräaukon syöpiä todetaan vuosittain noin 20 tapausta. Penissyövän osalta luku on 30. Sen sijaan suun ja nielun alueen syövät ovat yleisempiä, niitä diagnosoidaan vuosittain noin 80. Yleisin on kuitenkin kohdunkaulan syöpä, joita todetaan noin 150 vuosittain.

Papillooman aiheuttamat syövät kasvussa kaikkialla

Molemmilla sukupuolilla esiintyvien papillooman aiheuttamien syöpien määrä on kuitenkin kaikissa pohjoismaissa kaksinkertaistunut 15 vuoden aikana. Pelkästään Tukholman alueella pään ja kaulan alueiden syöpien on todettu kymmenkertaistuneen 40 vuodessa. USA:ssa ja Englannissa puolestaan näiden syöpien ennustetaan pian ohittavan yleisyydessä kohdunkaulan syövän.

- Merkittävimmin ilmaantuvuus on nousussa suun ja nielun syövissä. Kahden viime vuosikymmen aikana ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut. Tämän ajanjakson aikana on kuitenkin tupakointi väestössä vähentynyt. Pään ja kaulan alueen syövissä ovat merkittävimmät aiheuttajat tupakka ja alkoholi. Vaikka nyt yksi riskitekijä on vähentynyt, syövän ilmaantuvuus on noussut. Muualla syyksi on esitetty suuseksiä eli tätä HPV:tä, sanoo Leinonen.

Virus jättää jälkensä kasvaimeen

Ihan tarkkaa syntymekanismia edes kohdunkaulansyövän osalta ei tiedetä, mutta se kuitenkin jättää jälkensä kudokseen.

- Viruksella on proteiineja jotka vaikuttavat tavallisten solujen muuntautumisessa pahanlaatuiseksi. Virus hakeutuu kahden limakalvon rajalle ja näitä tällaisia vastaavanlaisia liitoskohtia kuin kohdunkaulassa on nielussa kaulan alueella ja peräaukon alueella. Viruksessa on jokin sellainen ominaisuus, että se tykkää hakeutua näihin paikkoihin ja muuttaa solun jakautumista siellä niin, että se muuttaa elimistön omat solut pahanlaatuisiksi ja syntyy syöpä, kertoo Leinonen.

Syöpäkudoksista on löydetty papilloomaviruksen DNA:ta ja kohdunkaulansyövissä löytyvyys on lähes 100 prosenttia. Vaikka näytteessä todettaisiin viruksen DNA:ta, se ei kuitenkaan vielä kerro, että virus olisi syövän syy.

- Syyn ja seurauksen osoittaminen on se haaste etenkin muiden syöpien osalta. Vaikka nielussa todettaisiin HPV:tä niin se, että onko se siellä vain istuskelemassa vai onko se syövän syy, se on se vaikea asia, sanoo Leinonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.