Mainos

Paperitesti paljastaa veriryhmän 30 sekunnissa – 99,9 prosentin tarkkuudella!

Uusi testi voi selvittää veriryhmän puolessa minuutissa 99,9 prosentin tarkkuudella.

Jokainen ihminen kuuluu punasolujen rakenneominaisuuksien perusteella joko A-, B-, AB- tai O-veriryhmään sekä vielä niistä jaoteltaviin positiivisiin tai negatiivisiin ryhmiin. Veriryhmä täytyy selvittää aina, jos potilas tarvitsee luovutettua verta, sillä väärän veriryhmän veri voi aiheuttaa hengenvaaran.

Perinteisillä metodeilla veriryhmän määritys voi viedä 10–20 minuuttia. Se on kauan, kun on kyse elämästä ja kuolemasta. Sairaaloissa kuluukin paljon O-negatiivista eli niin sanottua hätäverta, jota voidaan poikkeuksellisesti antaa kaikkien veriryhmien edustajille. Tästä seuraa myös, että paineet O-negatiivisen veren saamiseksi ovat suuret.

Kiinassa Third Military Medical Universityn tutkijat ovat kehittäneet paperitestin, jonka voi tehdä nopeasti potilaan sängyn vieressä ilman erikoiskoulutusta tai -välineistöä. Testin myötä potilaille voitaisiin antaa nopeammin heidän oman verityyppinsä verta.

Uusi kiinalaisten luoma testi perustuu punasolujen pinnalla oleviin antigeeneihin. A-veriryhmässä punasolujen pinnalla on A-antigeenejä, B-veriryhmässä B-antigeeneja, AB-veriryhmässä molempia ja O-veriryhmässä ei kumpaakaan. Lisäksi erillinen D-antigeeni määrää vielä sen, onko veriryhmä positiivinen vai negatiivinen.

Testissä seurataan, miten paperiliuskalle laitettava veripisara reagoi vasta-aineiden ja erillisen väriaineen kanssa. Jos näytteessä on jokin A-, B- tai D-antigeeneista, väri muuttuu sinivihreäksi. Jos edellä mainittuja antigeenejä ei löydy, väristä tulee ruskea.

Tutkijoiden tekemissä 3 550 testissä tulokset olivat yli 99,9-prosenttisesti oikein, eikä niiden valmistumiseen mennyt kuin 30 sekuntia.

Tutkijat uskovat, että testi saadaan markkinoille vuodessa–parissa ja että siitä tulee kustannustehokas ja universaali vaihtoehto perinteiselle verityypin määritykselle. Testiä voitaisiin hyödyntää sota-alueilla tai syrjäseuduilla, joissa ei ole laboratorioita. Nykyään tällaisissa olosuhteissa käytetään O-negatiivista verta.

Uuden testin myötä paineet O-negatiivisen veren saamiseksi vähenisivät, mutta eivät kokonaan poistuisi, sillä se on edelleen ainoa veriryhmä, josta ei vahingossakaan voi olla kenellekään haittaa. Paperitesti jättää etenkin kovapaineisissa tilanteissa enemmän tilaa inhimillisille virheille, vaikka itse testi antaisi oikean tuloksen.

Lähde: Newscientist.com, Dailymaik.co.uk, Veripalvelu

Mitä geenit kertovat meistä?

Huomenta Suomessa paneuduttiin geeneihin ja suomalaisten geenivirheisiin kesäkuussa 2015. Katso video alta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.