Pandemrix-rokote yhä käytössä maailmalla

Pandemrix-rokotteen valmistaja odottaa vielä kansainvälisiä lisäselvityksiä rokotteen ja narkolepsian yhteydestä.

Erikoislääkäri Taneli Puumalainen lääkevalmistaja GlaxoSmithKlinesta (GSK) sanoo, että yritys odottaa vielä Suomen loppuraportin ja Euroopan lääkeviranomaisen raportin valmistumista.

- Narkolepsian lisääntyminen näyttäisi nyt raportin valossa rajoittuneen Suomeen ja Ruotsiin, vaikka lääkettä on käytetty kymmeniä miljoonia annoksia eri puolilla maailmaa. Johtopäätöksiä narkolepsian syistä ja rokotteen mahdollisesta roolista voi vetää sitten, kun Suomen loppuraportti sekä eri maiden viranomaisten ja Euroopan lääkeviranomaisen raportti valmistuvat myöhemmin tämän vuoden aikana.

Lääkevalmistaja GSK kertoo, että sen rokoteturvallisuusrekisteriin on ilmoitettu 162 narkolepsiatapausta, joista 70 prosenttia on Suomesta ja Ruotsista. Pandemrixia on käytetty 47 maassa ja sitä on myyty yhteensä yli 300 miljoonaa annosta.

- Tällä hetkellä vain Suomesta on tieto, että rokotetuilla on enemmän narkolepsiaa ja tämän havainnon perusteella katsotaan, mikä tilanne muualla maailmassa on, Puumalainen sanoo.

Puumalaisen mukaan narkolepsiankaltaisten erittäin harvinaisten sairauksien syiden tutkiminen on haastavaa.

- Siinä usein tarvitaan monen maan yhteistutkimuksia ennen kuin lopulta tiedetään mistä on kysymys, Puumalainen toteaa.

Suomessa THL suositti Pandemrix-rokotteesta pidättäytymistä viime vuoden elokuussa. Euroopan lääkevirasto EMA sen sijaan ei ole vastaavaa suositusta esittänyt, vaan sen mukaan pandemiarokotetta voi käyttää entisillä ohjeilla.

Katso Nina Rahkolan juttu ja unitutkija Markku Partisen kommentit:

Lue myös:

    Uusimmat