THL: Narkolepsian ei koskaan ajateltu olevan rokotteen haittavaikutus

Narkolepsian ei koskaan odotettu olevan minkään rokotteen haittavaikutus. Silti Pandemrix-influenssalääkkeen osalta on nyt havaittu, että rokotteen ottajalla on yhdeksänkertainen riski sairastua narkolepsiaan.

- Ei koskaan eikä missään ole herätetty epäilyä, että narkolepsia voisi olla rokotteen haittavaikutus, myöntää THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi.

Kilven mukaan aikaisemmin on laadittu listoja sairauksista, joiden esiintyminen on joskus yhdistetty rokotteisiin. Sairauksien osalta ei lopulta ole havaittu syy-yhteyksiä.

- Mutta kun epäily on joskus herätetty, Euroopan lääkevirasto päätti tehdä listan sairauksista, joita kannattaa tarkkailla.

Tunnetuin tarkkailtavista taudeista on Gillian-Barren syndrooma, joka vuonna 1976 on Yhdysvalloissa yhdistetty sikainfluenssarokotteeseen, Kilpi kertoo.

Päätös lääkehankinnoista tehtiin nopeasti

Kilpi kertoo, että sikainfuenssarokotteiden hankinta tehtiin hyvin nopealla aikataululla. Tavallisesti rokotteita vaativat taudit ovat aina läsnä, joten niiden lääkitsemistä rokotuksin voidaan harkita kauemmin.

- Tottakai nyt toimittiin toisin. Kyseessä oli aivan uudenlainen tauti, johon ihmisillä ei ole vastustuskykyä. Silloin on päätettävä nopeasti, mitä tehdään.

Kilven mukaan narkolepsian ja Pandemrix-rokotteen yhteyksien tutkimusta jatketaan yhä. Hän ei kuitenkaan usko, että nyt saadut lopputulokset lääkkeen ja narkolepsian yhteydestä muuttuvat.

- Vielä on kuitenkin selvitettävä, onko samanlaista ilmiötä havaittu muissakin maissa kuin Suomessa ja Ruotsissa.

THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi:

Lue myös:

    Uusimmat