THL: Pandemrixilla ja narkolepsialla on selvä yhteys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on selvittänyt sikainfluenssan ehkäisyyn tarkoitetun Pandemrix-rokotteen ja lisääntyneiden narkolepsiatapausten yhteyttä.

THL:n mukaan talvella 2009-2010 annettu Pandemrix myötävaikutti narkolepsiatapausten määrän lisääntymiseen 4-19-vuotiaiden rokotettujen keskuudessa todennäköisimmin yhteisvaikutuksessa jonkin muun tekijän kanssa.

Narkolepsiaan sairastuneita 4-19 vuotiaita on Suomessa 60. Heistä 52 eli 90 prosenttia sai rokotteen.

THL:n mukaan rokotteen saaneilla ikäryhmään kuuluvilla oli yhdeksänkertainen riski sairastua tautiin. Pandemrix-rokotteen otti viime talvena puolet suomalaisista.

Laboratoriossa varmistettuja sikainfluenssan aiheuttamia kuolemantapauksia on Suomessa 44, heistä neljä oli rokotettu.

THL päätti keskeytti rokotukset kesällä

THL päätti suosittaa sikainfluenssarokotusten keskeyttämistä Pandemrix-rokotteella viime elokuussa sen jälkeen, kun epäilyt rokotteen ja narkolepsian välillä olivat lisääntyneet.

Tuolloin varmennettuja lasten narkolepsiatapauksia oli rekisteröity Suomessa 15 lokakuussa 2009 aloitettujen sikainfluenssarokotusten jälkeen. Liuku oli suuri, sillä tavallisesti lasten narkolepsiatapauksia ilmenee vuosittain 2-7 kappaletta.

Kuukautta myöhemmin syyskuussa Euroopan lääkevirasto EMA puolestaan päätti, ettei Pandemrixin käyttöä tarvitse rajoittaa. Virasto katsoi, ettei rokotteen ja narkolepsian välisestä yhteydestä ole riittävää näyttöä.

EMA ei näin ole rajoittanut Pandemrixin käyttöä Euroopassa. Lääkevirasto päätti kuitenkin samalla aloittaa selvitykset rokotteen ja narkolepsian mahdollisesta yhteydestä.

Narkolepsiatapaukset ovat lisääntyneet myös muualla kuin Suomessa. Ruotsissa syyskuun puoliväliin mennessä oli raportoitu yli 30 tautitapausta, ja sikainfluenssarokotukseen liittyväksi epäiltyjä narkolepsiatapauksia on todettu myös ainakin Ranskassa, Norjassa ja Portugalissa. Myös näissä maissa potilaat ovat iältään 4-52 -vuotiaita.

EMA:n mukaan lisätutkimukset ovat tarpeen, jotta narkolepsian ja Pandemrixin väliseen yhteyteen saadaan selvyys. Tutkimukset kestävät arviolta kolmesta kuuteen kuukautta.

THL:n ylilääkäri Terhi Kilpi sanoi viikonloppuna Väli-Suomen medialle, että jos rokotuspäätös pitäisi tehdä nyt, nykyisillä tiedoilla olisi hyvin vaikea antaa suositusta lasten rokottamisesta.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat