Narkolepsiatapaukset voivat vielä lisääntyä

Pandemrix-influenssarokotteen ja narkolepsian välisen yhteyden laajuus ei ole vielä täysin selvillä. HUS:n lastenklinikan lastenlääkärin Turkka Kirjavaisen mukaan sairastuneiden tarkka lukumäärä kasvaa vielä jonkin verran.

- Tarkka luku elää koko ajan. Osaa henkilöistä tutkitaan parhaillaan ja osa on vielä tulossa tutkimuksiin, Kirjavainen sanoo.

Kirjavainen uskoo kuitenkin, että suurin osa taudin saaneista henkilöistä on jo hoidon piirissä tai tulossa tutkimuksiin.

Tähän päivään mennessä THL:lle on ilmoitettu 57 narkolepsiatapausta viime vuoden syyskuusta lähtien. Diagnosoiduista tapauksista 54 henkilöä on ollut ilmoitushetkellä alle 19-vuotiaita. Suurimmalla osalla väsymysoireet ovat alkaneet ilmaantua viime vuoden syys- ja lokakuun aikana.

Sairastuneilla voimakkaita katapleksiaoireita

Kirjavaisen mukaan viime vuonna puhjenneet narkolepsiatapaukset ovat siinä mielessä erikoisia, että tauti on alkanut varsin selkeänä ja voimakasoireisena.

- Pääasiallinen oire on väsymys ja taipumus nukahteluun. Yöuni on saattanut myös olla katkonaista.

Suurelle osalle narkoleptikoista on tullut väsymyksen jälkeen myös katapleksiaoireita. Katapleksiaoireet tarkoittavat esimerkiksi sitä, että nauraessa polvet pettävät alta. Voimakkaissa tunnereaktioissa lihasvoima pettää.

Narkolepsiaan ja katapleksiaan ei ole parannuskeinoa. Oireita voi silti hoitaa lääkityksellä tai niitä voi oppia hallitsemaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat