Mainos

Palovaroittimen tarkastus

Syksystä lähtien on kuulunut synkkiä uutisia tulipalojen aiheuttamista vahingoista ja ihmishenkien menetyksistä. Surulliseen kehitykseen on varmasti monia syitä, mutta osa on hyvin todennäköisesti johtunut väärästä lämmittämisestä tai hoitamatta jääneistä tulisijoista. Tulisijat on muistettava tarkastuttaa aika ajoin ja puuta poltettava oikea määrä kerrallaan: mieluummin kaksi hiukan vajaata pesällistä päivässä kuin yksi sellainen, ettei sen jälkeen voi koskea paljain käsin uunin pintaan. Uuni voi todellakin särkyä vääränlaisesta lämmittämisestä!

Vaikka puunpolttotottumukset olisivatkin kunnossa, myös palovaroitin on tarkastettava ja pidettävä kunnossa. Isossa talossa – varsinkin monikerroksisessa – varoittimia tarvitaan useampia. Niiden toiminta on tarkastettava ainakin kerran vuodessa: varoittimissahan on pikkuinen nappi, jota painamalla ne päästävät varoitusäänensä. Vaikka ääni kuuluisikin, paristot olisi silti hyvä vaihtaa kerran vuodessa – erityisesti kesämökeillä, joissa lämpötila saattaa laskea välillä hyvinkin alas. Paristoa ei myöskään kannata käydä pihistämässä tilapäisesti muuhun käyttöön – ei sitä kuitenkaan tule palautettua sinne, mistä se lainattiin. Nykyään on myös varoittimia, joissa on kymmenenkin vuotta kestävä paristo. Itse varoitin suositellaan vaihdettavaksi kymmenen vuoden välein.

Palovaroittimen oikea sijoituspaikka on katto, vähintään puolen metrin päässä seinistä ja nurkista. Se kannattaa valita läheltä makuuhuoneita. Jos huoneessa on takka, sinne kannattaa laittaa lisäksi häkävaroitin, sillä tavanomainen palovaroitin ei välttämättä reagoi häkään ollenkaan. Kiinnitystarvikkeet sisältyvät yleensä varoittimen myyntipakkaukseen. Alkuun hyviltä ja lujilta tuntuvia tarrateippejä kannattaa kuitenkin välttää, sillä vuosien mittaan ne kuivuvat ja laite putoaa alas. Kunnon ruuvi on tässäkin paras. Varsin hauska innovaatio on myös valaisimen kannatinjohdon ympärille napsautettava varoitin, joka ei vaadi minkäänlaista kiinnitystä.

Tässä yhteydessä kannattaa muistuttaa vielä toisestakin joka kodin perustarvikkeesta: sammutuspeitteestä on tosipaikan tullen ratkaiseva hyöty!

(JKA 2.3.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.