Palloliitolta voimakasta arvostelua Qatarin MM-kisaisännyydelle – "Ongelmallinen ja huono päätös"

Qatarin uusin stadion on hulppea näky, mutta taustalla on siirtotyöläisten kaltoinkohtelua 9:30
Qatarin MM-hankkeen synkkiä taustoja käsiteltiin MTV Uutiset Livessä viime joulukuussa.

Suomen Palloliitto pitää jalkapallon MM-kisojen 2022 myöntämistä Qatarille huonona päätöksenä. Kannastaan maanantaina tiedottanut lajiliitto kertoo jatkavansa työtään maan ihmisoikeustilanteen edistämiseksi.  

Qatarissa marras-joulukuussa vuonna 2022 pelattava turnaus on ollut voimakkaan julkisen keskustelun ja arvostelun kohteena kisojen myöntämisestä saakka. Ongelmat liittyvät turnauksen myöntämisprosessiin, ilmastokysymyksiin ja viime aikoina ennen kaikkea siirtotyöläisten huonoihin työ- ja asumisoloihin sekä ihmisoikeuksiin.

– Suomen Palloliitto pitää MM-lopputurnauksen myöntämistä Qatarille ongelmallisena ja huonona päätöksenä.

– On selvää, että monet asiat, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja työntekijöiden oikeuksiin ja oloihin, eivät ole Qatarissa hyväksyttävällä tasolla. Nykymaailmassa emme voi emmekä tahdo ummistaa silmiämme tilanteelta, Palloliiton tiedotteessa todetaan.

Palloliitto ei päässyt äänestämään 2022 kisaisännyydestä, sillä päätös kisapaikasta tehtiin aikanaan Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallituksessa. Palloliitto äänesti vuoden 2026 haussa Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan yhteishakemusta, joka voitti kilvan. 

– Kisat Qatarissa tullaan järjestämään Suomen toimista riippumatta. Boikotoinnin sijaan me tulemme yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa jatkamaan aktiivista dialogiamme sekä Fifan että paikallisten järjestäjien ja toimijoiden kanssa työolojen ja ihmisoikeuksien parantamiseksi. Tulemme korostamaan, että jo tehtyjä poliittisia päätöksiä siirtotyöläisten työolosuhteiden parantamiseksi on myös toimeenpantava ja seurattava. 

– Palloliitto työskentelee aktiivisesti sen puolesta, että jatkossa päätökset arvokisoista tehdään eettisesti, ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli Huuhkajat aloittaa karsinnat vuoden 2022 MM-kisoihin 24. maaliskuuta. Suomen kanssa samassa D-karsintalohkossa ovat Ranska, Ukraina, Bosnia ja Hertsegovina sekä Kazakstan. 

Lue myös:

    Uusimmat