Paljastavat kuvat: Pohjanmaan Walter White kärähti huumepajasta – mies tuomittiin amfetamiinin keittelyn valmistelusta kotilaboratoriossaan

1:40
Mies kärähti amfetamiinilaboratorion perustamisesta Peräseinäjoella

Poliisi paljasti kesäkuussa 2018 tapauksen, jossa seinäjokelaismies oli perustanut kotilaboratorion amfetamiinin valmistamiseksi. KRP:n rikoslaboratorion mukaan miehellä oli nyrkkipajassaan edellytykset kielletyn huumausaineen lähtöaineen valmistamiseen.

Mies oli hankkinut amfetamiinin valmistamista varten esimerkiksi lämmittimen astioineen ja kemikaaleja, joista voidaan erilaisten kemiallisten prosessien kautta pelkistää amfetamiinia. Miehen tarkoitus oli käyttää hankkimaansa kemikaalia amfetamiinin lähtöaineen valmistamiseen, ja tehdä siitä sitten amfetamiinia. Hänen laboratorionsa pöydältä löytyi prosessia kuvaava ohjelappu.

Piti itse valmistusyritystään ”kelvottomana”

Mies kertoi esitutkinnassa yrittäneensä valmistaa pienen, muutaman gramman erän määrän amfetamiinia, mutta piti yritystään niin kelvottomana, että häntä ei pitäisi rikoksesta tuomita.

– [Miehen] mukaan hänen tekemänsä liuos oli kuitenkin kiehunut yli ja [mies] oli lopettanut prosessin liian vaarallisena, tuomiossa kerrotaan.

Miehen hallusta löytyi mainitun kemikaalin lisäksi valmista amfetamiinin lähtöainetta, jota hän prosessissa itse yritti saada aikaiseksi.

KRP:n rikoslaboratorio arvioi, kuinka paljon amfetamiinia mies olisi teoriassa voinut prosessissa valmistaa. Mieheltä löydetyn ohjeen mukaisesti toimimalla mies olisi voinut valmistaa hallussaan olleesta aineesta yhteensä 290 grammaa amfetamiinia. Yhteensä miehen hallussa olleista aineista olisi voinut valmistustavoista riippuen valmistaa mukaan 233–406 grammaa puhdasta amfetamiinia.

Ei omistanut kaikkia tarvikkeita amfetamiinin valmistamiseksi

Oikeus punnitsi sen välillä, onko miehen näytetty yrittäneen valmistaa amfetamiinia vai onko kyseessä vasta valmisteluasteelle jäänyt rikos. Miehen hallusta ei löytynyt aineita ja välineitä, joita käyttämällä hän olisi voinut muuttaa viimeisessä vaiheessa amfetamiinin lähtöaineen amfetamiiniksi.

Nämä prosessin osat olisivat olleet kuitenkin helposti saatavilla, sillä vain amfetamiinin lähtöaine on vaikeasti saatavilla, koska sen hallussapito on luvanvaraista. Oikeus päätyi ratkaisemaan asian miehen eduksi antamalla tuomion huumausainerikoksen valmistelusta.

Pistooli salaluukun takana ja haulikko sängyssä

Miehen kiinnostus ei rajoittunut amfetamiiniin, sillä hän oli lisäksi kasvattanut pihalla kasvihuoneessa muutamaa kannabiskasvia. Hänen hallustaan löydettiin lisäksi 245 grammaa kannabista.

Miehen luota takavarikoitiin lisäksi pistooli, haulikko ja patruunoita. Pistooli oli kätketty salaluukun taakse välikattoon, ja haulikko löydettiin ladattuna sängystä patjojen välistä.

Mies tuomittiin hovioikeudessa ampuma-aserikoksesta, huumausainerikoksesta ja huumausainerikoksen valmistelusta kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Miehellä oli tilillään jo useita aiempia rikoksia muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta.

Juttua korjattu 6.7. kello 8.34: Amfetamiinin lähtöaine ei ole huumausaine, mutta sen hallussapito on luvanvaraista.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja