Palefacelle ja Esa Salmiselle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

18:42
Suomiräp on nyt suositumpaa kuin koskaan – Paleface kertoo miksi

Paleface ja Esa Salminen julkaisivat viisisataasivuisen Kolmesataa kertaa kovempi – räppärin käsikirja -teoksen vuonna 2019.

Räppäri Paleface eli Karri Miettinen ja kirjailija Esa Salminen ovat saaneet tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2019 ilmestyneellä teoksellaan Kolmetoista kertaa kovempi – räppärin käsikirja (Like), kertoo Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta tiedoteessaan. Kirja on alansa ensimmäinen suomenkielinen kattava opas, joka käsittelee käytännössä kaikki räppärinä toimimisen osa-alueet. 

Tiedotteessa kerrotaan, että Palefacen ääni pitkään aihetta sisältäpäin tarkastelleena räppärinä kuuluu teoksessa ja tekijät ovat päässeet siinä lähemmäs kohdettaan kuin ulkopuoliselle tarkastelijalle olisi mahdollista. Siitä huolimatta teoksessa käsitellään kuitenkin myös kriittisesti erilaisia lieveilmiöitä. 

– Teos puhuttelee suoraan lukijaansa, nuorta wanna-be-räppäriä, paikoin isällisesti neuvoen, paikoin räppärin itseluottamuksella röyhistellen. Kirja vakuuttaa myös epätodennäköisemmän lukijan kattavalla ja perehtyneellä otteellaan, tiedotteen perusteissa kerrotaan. 

– Kolmetoista kertaa kovempi näyttää lukijalle rap-kulttuurin polun marginaalista ponnistaneesta alakulttuuri-ilmiöstä hittilistojen kärkeen ja massojen suosioon. Se maalaa ison kaaren ja erottaa matkan varrelta paljon pieniä yksityiskohtia jättäen lukijalle paljon ymmärrystä ja ajattelemisen aihetta, tiedotteessa summataan. 

Paleface kertoi vuonna 2019 MTV Uutisten haastattelussa, ettei käsikirjaa todella ole tarkoitettu pelkästään niille lukijoille, jotka haaveilevat räppärin urasta.

– Tämä on kaikille ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita suomen kielestä, tästä ajasta, haluavat tietää mitä suomiräp on ja minkä takia se dominoi hittilistoja. Kaikki tietää nyt, että suomiräppärit ovat suurimpia julkkiksia ja se on ottanut mielettömän ison osan suomalaisessa kulttuurielämässä, Paleface totesi tuolloin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja