Palaudu nopeasti lomalta arkeen: Jaksamista ja voimia tehoruoasta

Useimmat palaavat kesälomalta tänään ja väsymys saattaa painaa enemmän kuin yleensä, joten vinkit energisempään arkeen palaamiseen ovat takuuvarmasti hyödyllisiä.

Loman jälkeen tiettyyn aikaan herääminen ja työpäivän tiiviin aikataulun hallitseminen saattavat tuntua hankalalta. Makuja.fi vinkkaa lomalta palaajille ruokia, jotka lisäävät energiaa ja auttavat sinua jaksamaan.

1. Hiilihydraatit

Nykyään useimmat välttävät hiilihydraattien syömistä ollakseen hoikempia. Hyvät hiilihydraatit ovat kuitenkin glukoosin lähde, joka antaa energiaa muun muassa aivoille ja keskushermostolle. Täysjyvä sekä erilaiset sokerit toimivat erinomaisina jaksamista edistävinä ainesosina.

Täysjyväriisi

Täysjyväriisi sisältää mineraalia nimeltään mangaani, jonka ansiosta keho pystyy tuottamaan energiaa proteiinista ja hiilihydraateista. Täysjyvää kannattaa suosia esimerkiksi lounaseväänä, jotta voimia riittää koko päiväksi.

Bataatti

Makeamman puoleinen bataatti on erinomainen beetakarotiinin sekä c-vitamiinin lähde. Kyseinen ainesosa auttaa ehkäisemään iltapäiväväsymystä.

Hunaja

Lusikallinen hujanaa on luonnon oma vastine energiajuomille. Hunaja on erinomainen lisä muun muassa urheilijoille, sillä tämä makea tuote vapauttaa energiaa hitaasti, mutta varmasti.

2. Hedelmät

Hedelmät ovat myös hyvä glukoosin lähde. Keho sulattaa useimmat hedelmät jo puolessa tunnissa, joten niistä saa nopeasti energiaa koko päiväksi.

Banaani

Banaani on pääosin sokereita ja kuituja, joten tämä keltainen ystävä auttaa tasapainottamaan päivää nopealla tahdilla. Banaani on erinomainen välipala, jonka voi syödä esimerkiksi pähkinöiden ja jogurtin kera.

Omena

Omena on kuituja sisältävä tehopakkaus, joka antaa voimia pitkäkestoisesti. Omenaa voi napostella esimerkiksi juuston kanssa, jos kaipaa tehokkuutta lisäävää välipalaa.

Appelsiini

Appelsiini sisältää tunnetusti runsaasti c-vitamiinia, mutta tämän lisäksi tuoksuva hedelmä on hyvä kaliumin ja folaatin lähde. Myös appelsiini antaa energiaa pidemmäksi aikaa.

3. Kasviksista johdettuja ainesosia

Suoraan puista tai kasveista saatavat ruuat auttavat ylläpitämään energia tasoja myös haastavien päivien aikana.

Pinaatti

Pinaatti on erinomainen raudan lähde. Rauta tuottaa runsaasti voimavaroja koko päivän ajaksi ja pitää takuulla iltapäiväväsymyksen loitolla.

Pavut

Proteiinin ja hiilihydraattien lähteenä pavut ovat erinomainen lisä erilaisia ruokatottumuksia totteleville ihmisille.

Manteli

Mantelit sisältävät runsaasti proteiineja, mangaania, kuparia sekä riboflaviinia. Nämä lukuisat energianlähteet takaavat voimia pitkäkestoisesti. Manteleista kannattaakin pitää mukanaan jatkuvasti, jos olo tuntuu voipuneelta.

4. Proteiinit

Proteiinit auttavat jaksamaan ja ylläpitävät myös lihasten kasvua.

Lohi

Lohi sisältää runsaasti proteiineja energiaksi pilkkovia ainesosia, kuten B6-vitamiinia, riboflaviinia ja niasiinia. Lohi sisältää myös paljon omega-3-rasvahappoja, jotka alentavat kolesterolia ja ehkäisevät sydänsairauksia. Terveellisten ja energiatäyteisten päivien ehdoton suosikki on esimerkiksi pinaattisalaatti, johon lisätään esimerkiksi lohta ja manteleita.

Jogurtti

Jogurtti on monipuolinen ja nopea aamupala tai välipala, joka sisältää magnesiumia ja kalsiumia. Nämä ainesosat auttavat kehoa palautumaan raskaistakin suorituksista. Arkeen paluu sujuu helpommin aloittamalla aamun ravitsevalla aamupalalla.

Kananmunat

Proteiinirikkain ainesosa on ehdottomasti kananmunat, joten nämä valkoiset pallerot kannattaa pitää mielessä voimavarojen ollessa vähissä. Proteiinin lisäksi kananmunat sisältävät aminohappoja, jotka auttavat rakentamaan lihasmassaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja