Mainos

"Pakkoavioliitto harvoin toimii, joten tuskin kuntien pakkoliitoskaan"

– Tällä hetkellä eletään hyvin haastavia aikoja taloudellisesti, ja se näkyy sekä kuntien taloudessa, että laajemmin kansainvälisessä taloudessa, kuvaa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Huomenta Suomessa.

Kuntien talousongelmiin yhtenä ratkaisuna Urpilainen näkee kuntaliitokset. Puoluejohtajan omassa kotikunnassa Kokkolassa tehtiin kuntaliitos muutama vuosi sitten.

– Kuntaliitoksissa totuus on, että ensimmäisinä vuosina menot saattavat jopa hieman kasvaa. Näin kävi myös Kokkolassa. Mutta pidemmällä aikavälillä, kun organisaatiot saadaan yhteen ja toimintatapoja voidaan kehittää, niin silloin aletaan saada myös niitä säästöjä.

SDP:n linjasi omassa puoluekokouksessaan, että vuonna 2020 Suomessa tulisi olla arviolta noin 150-180 kuntaa. Tähän päästään puoluejohtajan mukaan ilman pakkoliitoksia.

– Me suomalaiset olemme käytännöllistä kansaa ja me ymmärrämme, että pakkoavioliitto harvoin toimii. Sama logiikka toimii myös kuntaliitosten suhteen. Kyllä se tahto täytyy olla kaikilla osapuolilla, jotta liitos on onnistunut, sanoo Urpilainen.

– Uskon, että kuntapäättäjät ovat vastuullisia. Ja kuntauudistuksella tähdätään siihen, että se on kokonaisuus. Katsotaan kunnan tehtävät, talous sekä kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet ja kuntarakenne. Siksi olisi hyvä, että kunnat lähtisivät selvittämään erilaisia vaihtoehtoja, sekä mahdollisuuksia että ongelmia, joita kuntaliitoksiin mahdollisesti sisältyy.

– Jos kuntien määrä ei lähde vähenemään, sitten niin ei käy. Emme ala valtioneuvostossa tai eduskunnassa päättämään kuntien yhteenliittämisestä.

Katso SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 18.10.2012)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.