Pakko-oireita enemmän pohjoisessa? Tuore tutkimus väittää vähäisen auringonvalon olevan selittävä tekijä

2:53

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pakko-oireisia häiriöitä saattaa esiintyä enemmän ihmisillä, jotka asuvat leveysasteilla, joilla aurinko paistaa vähemmän. Lisäksi pakko-oireista kärsivien oireet saattavat olla tällaisissa paikoissa pahempia, kertoo Expressen-lehti.

Liika auringonvalo ei kuitenkaan tee hyvää. Yllä olevalla videolla näytetään, miten auringonvalo vahingoittaa ihoa.

Yhdysvaltalaisen Binghamtonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan näyttäisi siltä, että pakko-oireinen häiriö (OCD) olisi yleisempi ja sen oireet pahemmat henkilöillä, jotka asuvat maissa, joissa aurinko paistaa vähemmän.

Tutkimuksen tekoon osallistunut psykologi ja tutkija Meredith Coles kollegoineen analysoi useita tieteellisiä artikkeleita liittyen siihen, millaisissa paikoissa pakko-oireisia häiriöitä esiintyy. Tutkijatiimi kirjasi ylös jokaisen paikan leveysasteen.

Kävi ilmi, että pakko-oireiden yleisyyden ja korkeiden leveyasteiden välillä oli yhteys.  

Kaiken takana unirytmi?

Tutkimuksen mukaan uni olisi selittävä tekijä. Pakko-oireisesta häiriöstä kärsivät eivät nukahda niin aikaisin kuin haluaisivat. Sen sijaan heille on tyypillistä nukkua myöhään ja pidempään kuin normaalisti välttääkseen univelan syntymisen.

Näin syntynyt myöhentynyt vuorokausirytmi voi pahentaa heidän pakko-oireitaan.

– Aamulla myöhempään nukkuminen saattaa vähentää altistumista aamuauringolle ja siten päivittäin saadun valon määrää. Sisäisen biologisen kellon sekä valoisan ja pimeän ajan kierron välille saattaa tällöin syntyä epätasapaino, Coles selittää Psypost.org-sivustolle.

Paikoissa, jossa auringonvaloa on vähemmän, ihmisillä voi olla vähemmän mahdollisuuksia synkronoida sirkadiaaninen rytminsä, joka säätelee kehon hormonien eritystä ja auttaa ihmistä valmistautumaan vuorokauden eri vaiheisiin.

Pakko-oireet voivat silloin pahentua. Näillä korkeuksilla elävillä ihmisillä on siten muita suurempi riski kehittää pakko-oireinen häiriö tai pahentaa sen oireita.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Tämän tutkimuksen perusteella on vielä turhan aikaista lähteä suunnittelemaan uusia toimintamalleja, joten lisätutkimuksia tarvitaan.

Colesin mukaan tutkimus on kuitenkin mielenkiintoinen, koska sen mukaan pakko-oireita oli vähemmän alueilla, joilla aurinko paistaa enemmän. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja