Pakistanin turmakoneen pilotin ja lennonjohdon välinen viimeinen keskustelu julkaistiin – pilotti pyysi apua vain hetkeä ennen puhelun loppua

Pakistanin turmakoneen pilotin ja lennonjohdon välinen viimeinen keskustelu julkaistiin – pilotti ehti ymmärtää tilanteen vakavuuden:"Olemme menettäneet moottoreita" 0:32
Pakistanin turmakoneen pilotin ja lennonjohdon välinen viimeinen keskustelu julkaistiin – kuuntele nauhoitus videolta

Pakistanissa tapahtui perjantaina lento-onnettomuus, jossa matkustajakone putosi asuinalueelle lähelle Karachia vähän ennen laskeutumistaan. Pilotin ja lennonjohdon välisen keskustelun nauhoituksesta selviää, että pilotti ehti pyytää apua vain hetkeä ennen linjan hiljenemistä.

Pakistanin hallituksen julkaisemassa nauhoituksessa pilotti ilmoittaa lennonjohdolle heidän lähestyvän lentokenttää, eikä pysty kääntymään ohjeiden mukaan. 

– Lähestymme suoraan, olemme menettäneet moottoreita, pilotti sanoo.

Lennonjohto kuulostaa kysyvän, aikovatko he tehdä mahalaskun. Mahalasku tarkoittaa lentotermein hätälaskua, jossa laskeutumistelineet eivät ole kunnolla käytössä, vaan koneen runko eli ”maha” osuu kiitorataan. Nauhoitus on kuitenkin osin epäselvä.

Pilotti kuitenkin kuittaa, kun lennonjohto kertoo kiitoradan olevan vapaa. Seuraava viesti pilotilta onkin jo selvästi hätääntyneen kuuloinen.

– Sir, mayday, mayday, mayday, Pakistan 8303, kuuluu viimeisenä nauhalta ennen linjan hiljenemistä. 

Aikaisemmin uutistoimisto Reuters kertoi pilotin yrittäneen laskeutumista jo kerran, mutta se epäonnistui ja hän joutui nousemaan uudestaan. Turman varsinaisesta syystä ei ole vielä tietoa.

Lauantaiaamuun mennessä viranomaiset ovat vahvistaneet ainakin 76 ihmisen kuolleen. Koneessa oli yhteensä 99 ihmistä.

CNN:n mukaan koneen alle ei uskota jääneen ihmisiä, sillä Pakistanin viranomaisten mukaan putoamispaikan kohdalla ei ollut rakennuksia. Kone oli malliltaan Airbus A320 ja sitä lensi Pakistanin valtion lentoyhtiö IPA.

Voit kuunnella nauhoituksen artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat