Ihmeen kaupalla Pakistanin lentoturmasta selvinnyt kertoo kauheasta onnettomuudesta: "Näin pelkkää tulta, en ihmisiä. Kuulin vain heidän huutonsa"

1:55
MTV Uutiset: Pakistanin lentoyhtiön kone putosi juuri ennen laskeutumista

Pakistan International Airlinesin kone putosi asuinalueelle perjantaina iltapäivällä Karachin kaupungissa. Kone oli juuri lähestymässä lentokenttää. 

Perjantai-iltaan mennessä viranomaiset olivat vahvistaneet ainakin 56 ihmisen kuolleen. Koneessa oli yhteensä 99 ihmistä. Uhriluvusta ei ole vielä varmuutta. 

Kahden matkustajan tiedetään selvinneen. Uutistoimisto Reuters kertoo toisen heistä olevan intialaisen pankin toimitusjohtaja Zafar Masood. Bank of Punjab -pankin tiedottajien mukaan hän on loukkaantunut, mutta tajuissaan. 

Kone oli malliltaan Airbus A320.

Ensimmäinen laskeutumisyritys epäonnistui

Toinen selviytyjä Muhammad Zubair kertoo Geo Newsille sairaalavuoteeltaan, että rysähdys tapahtui laskeutumisen yhteydessä. 

Lentäjä yritti laskeutumista jo kerran, mutta se epäonnistui ja hän joutui nousemaan uudestaan. Zubairin mukaan lennettyään noin kymmenen minuuttia, lentäjä kuulutti matkustajille, että hän yrittää laskeutumista uudestaan. Kiitorataa lähestyessä kone törmäsi. 

– Näin ympärilläni pelkkää savua ja tulta. Kuulin huutoa joka suunnalta. Lapsia ja aikuisia. Näin pelkkää tulta, en ihmisiä. Kuulin vain heidän huutonsa. 

– Avasin turvavyöni ja näin valoa ja lähdin kohti sitä. Minun piti hypätä noin kolmesta metristä päästäkseni turvaan, Zubair kertoo. 

Onnettomuus tapahtui juuri ennen Id al-Adha -juhlaa, jolloin pakistanilaiset matkustavat perheidensä ja sukulaistensa luo. 

Kone oli matkalla Lahoren kaupungista Karachiin. Maan sisäisiä lentoja oli juuri alettu lentää uudelleen koronaviruksesta aiheutuneen tauon jälkeen. 

– Kone osui ensin puhelinmastoon ja rysähti talojen päälle, silminnäkijä Shakeel Ahmed kertoo. 

"Mayday, mayday, mayday"

Kahden eri sairaalaan yhteenlaskettu ruumismäärä oli perjantai-iltana 56. 

Lentäjä oli ilmoittanut lennonjohdolle hetki ennen törmäystä, että koneen moottorit eivät käyneet. 

– Käännymme takaisin, menetimme moottorimme, miehen ääni sanoo nauhoitteella, joka julkaistiin lentoja seuraavalla nettivisulla. 

Kiitoradat vapautettiin koneen käyttöön, mutta hetkeä myöhemmin nauhoitteesta kuuluu: "Mayday, mayday, mayday!"  Nauhoitteella ei kuulunut enää muuta. 

Lentovirkailija kertoi uutistoimisto Reutersille, että on mahdollista, että lentokoneen laskuteline ei toiminut ensimmäisellä laskeutumisyrityksellä teknisen vian vuoksi. 

Virkailijan mukaan lento-onnettomuuksilla on usein monta eri syytä, ja on vielä liian aikaista sanoa, mistä onnettomuus johtui. 

Pakistanin pääministeri Imran Khan kertoi Twitterissä, että onnettomuutta aletaan tutkia. 

Airbus kertoo, että kone lensi ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja sen moottorit olivat CFM International yhteisyrityksen valmistamat. CFM International on yhdysvaltalaisen General Electricin GE Aviationin ja ranskalaisen Snecman 1970-luvulla perustama yhteisyritys. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja